sporgsmal og svar

Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål

Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar

Hvad er allergi?

Immunforsvaret beskytter kroppen mod bakterier, virus, svampe og parasitter. Hos personer med allergi overreagerer immunforsvaret på stoffer (allergener), som normalt er uskadelige for kroppen, og der opstår en allergisk reaktion ved kontakt med disse stoffer.

Hvorfor bliver man allergisk?

Desværre ved man ikke, hvorfor nogle bliver allergiske, men man ved, at arvelig disposition spiller en rolle mht. risikoen for at udvikle allergi. Det er almindeligt, at flere i samme familie har pollenallergi. Symptomerne begynder ofte i skolealderen eller hos unge voksne og aftager i nogle tilfælde hos midaldrende.

Hvilke pollentyper kan forårsage allergi og hvornår?

Pollensæsonen kan inddeles i tre perioder; foråret, hvor løvtræerne blomstrer, sommeren med græspollen, og til sidst sensommeren/efteråret, som er sæson for gråbynke.

Hvor almindelig er pollenallergi?

Hver femte dansker lider af pollenallergi med symptomer i bl.a. øjne og luftveje. Det er mest almindeligt at være allergisk over for birke- og græspollen.

Hvilken pollenallergi er den mest almindelige?

Birkepollenallergi er en af de mest almindelige allergier i Danmark. Sæsonen er kort og intensiv, men pga. krydsreaktivitet oplever mange birkepollenallergikere ligeledes symptomer af pollen fra bl.a. el og hassel, som blomstrer tidligere end birken.

Hvornår er det sæson for birkepollen?

I Danmark ligger birkepollensæsonen normalt i perioden april/maj. Det er almindeligt, at man også er overfølsom over for el og hassel, når man har birkepollenallergi. De blomstrer tidligere, og nogle år kan elle- og hasselpollen starte allerede i januar/februar.

Hvornår er det sæson for græspollen?

De fleste græsarter blomstrer i højsommeren, hvor de frigiver et moderat til højt antal pollen. Det allerhøjeste antal pollen ses på varme, tørre dage med svag vind. Hvis du reagerer over for én type græspollen, er du oftest overfølsom over for flere.

Hvad er krydsallergi?

Ved krydsallergi, reagerer man på allergener, som strukturmæssigt ligner dem, man er allergisk over for. Det ses bl.a. i forhold til visse fødevarer og mellem forskellige former for pollen. Årsagen til krydsreaktioner er, at immunsystemet ikke kan skelne mellem disse stoffer. Ved pollenallergi er det almindeligt at have krydsallergi, og det er mest almindeligt ved birkepollenallergi. Risikoen for krydsallergi forøges, hvis man er allergisk over for flere pollenarter f.eks. birk og græs, og hvis man har svær allergi.

Hvilke symptomer er almindelige ved pollenallergi?

De mest almindelige symptomer ved pollenallergi, som også kaldes høfeber, er symptomer fra øjne og næse. Allergi forårsager også træthed, hvilket ofte er meget anstrengende. Uanset om du er allergisk over for træpollen eller græspollen, er symptomerne de samme.

Hvorfor får jeg allergisymptomer?

Når du har allergi, reagerer din krops immunsystem fejlagtigt på ufarlige stoffer, som f.eks. pollen. Det starter en forsvarsreaktion, som bl.a. indebærer, at der frigives histamin, når du kommer i kontakt med de pågældende allergener fra f.eks. pollen, og det fører til, at du får allergiske symptomer.

Hvordan hænger allergi og astma sammen?

Dine øvre og nedre luftveje (næse og lunger) hænger sammen. En inflammation, som forårsages af en allergisk reaktion i næsen, kan sprede sig til dine lunger og forårsage astma.

Hvordan ved jeg, om mit barn har allergi og ikke er forkølet?

Gentagen nysen, stoppet næse og løbenæse kan være symptomer på pollenallergi. Desuden kæmper dit barn måske med rindende, røde og kløende øjne. Dette er symptomer, som ofte ses ved almindelig forkølelse, og derfor er det let at komme til at tro, at barnet er forkølet. Hvis symptomerne ikke går over og samtidig forværres på bestemte tider af året, kan det være allergi.

Hvordan behandles pollenallergi?

Det første råd er ofte at undgå det, du er allergisk over for. Det er desværre næsten umuligt at undgå pollen. I dag findes der forskellige måder at behandle allergi på, afhængigt af sværhedsgraden. Der findes allergimedicin, som lindrer symptomerne (både i håndkøb og på recept). Ved sværere pollenallergi kan allergivaccination være en mulighed. Ud over at lindre symptomerne er vaccinationen rettet mod at behandle årsagen til allergien.

Hvad findes der af symptomlindrende behandlinger ved pollenallergi?

Symptomlindrende medicin findes i forskellige former – tabletter, næsespray og øjendråber. Ved mild allergi er antihistamintabletter et af de mest almindelige lægemidler og det, de fleste prøver først. Antihistaminer lindrer i de fleste tilfælde symptomer som stoppet næse, løbenæse, nysen og kløe i næse og øjne. Hvis behandling med antihistamin ikke hjælper tilstrækkeligt, findes der næsespray med kortison. I tilfælde, hvor dette heller ikke giver den ønskede effekt, kan kortisontabletter være en mulighed.

Er der nogen bivirkninger ved antihistaminer?

Antihistaminer kan forårsage træthed, døsighed og hovedpine. Næsespray og øjendråber med antihistaminer kan i nogle tilfælde irritere slimhinderne, men generelt er bivirkninger ved brug af moderne antihistaminer begrænsede. De fleste anses for at være sikre, både når man er gravid, og når man ammer. Hvis du får bivirkninger eller ikke bliver symptomfri af antihistaminer, er det vigtigt, at du taler med din læge om andre behandlingsmuligheder. Alle reagerer forskelligt på forskellige lægemidler, og får du det ikke bedre af en type behandling, kan det være, at du kan blive hjulpet af en anden.

Hvornår anvendes kortison?

Næsespray med kortison (nasalsteroider) bliver som regel anvendt, når antihistamin ikke lindrer allergisymptomerne tilstrækkeligt. En ulempe ved kortison er, at det tager tid, inden effekten kan mærkes. Og det skal tages regelmæssigt. Den mest almindelige bivirkning ved næsespray med kortison er næseblod. Fordelen er, at medicinen kun virker lokalt i næsen uden at påvirke resten af kroppen. Ved svær allergi kan kortison også gives som tabletter, men da påvirker det hele kroppen med øget risiko for bivirkninger. Tidligere blev kortison desuden givet som injektioner, men det anbefales ikke længere på grund af bivirkninger på længere sigt.

Hvad er allergivaccination?

Allergivaccination er en behandling, som gradvist 'omprogrammerer' dit immunforsvar, så det ikke reagerer så voldsomt på det, du er allergisk overfor. Behandling med allergivaccine fører til færre symptomer eller i bedste fald, at symptomerne forsvinder helt.

Har vaccinen bivirkninger?

Eftersom indsprøjtninger og tabletter indeholder det stof (allergen), du er allergisk over for, er der en naturlig risiko for forskellige allergiske reaktioner. Oftest forekommer kløe og rødme omkring indsprøjtningsstedet eller kløe i munden ved tabletbehandling, mens øjenirritation, tilstoppet næse eller astmabesvær er mindre almindelige bivirkninger. En del kan få små knuder under huden omkring injektionsstedet. Knuderne kan klø, men de forsvinder normalt efter nogle uger. I sjældne tilfælde kan kroppen reagere med allergisk chock. Det er derfor, du altid skal blive hos lægen i 30 minutter efter en indsprøjtning. Hvis du får tabletter, skal du altid tage den første tablet hos lægen, mens du kan tage efterfølgende tabletter hjemme uden overvågning.

Hvor effektiv er allergivaccination?

Mere end 80% af dem, der behandles med allergivaccination, oplever en klar forbedring af deres allergi, og en del bliver helt fri for gener. Til forskel fra almindelig, symptomlindrende allergimedicin, som kun hjælper så længe den tages, har allergivaccination en varig effekt og kan potentielt forhindre en fortsat udvikling af allergien.

Hvor længe varer effekten?

Det er individuelt, hvor længe effekten varer ved, efter behandlingen er afsluttet. I videnskabelige studier har man set effekt i op til syv år efter afsluttet behandling med injektioner. Man har ikke undersøgt for en længere periode end det. Allergivaccination i tabletform er en nyere behandlingsform, og der findes publicerede data, som viser, at også allergivaccination i tabletform giver vedvarende effekt, efter behandlingen er afsluttet.

Skal man behandles med injektioner?

Nej, hvis du er allergisk over for græspollen, træpollen eller husstøvmider kan du få vaccinen i tabletform. Du skal tage en tablet dagligt i tre år.

Hvad er forskellen mellem allergivaccination og behandling med symptomlindrende allergimedicin?

Almindelig, symptomlindrende allergimedicin behandler kun symptomerne. Allergivaccination behandler årsagen til allergien, hvilket betyder, at allergisymptomerne kan reduceres eller, som det sker i nogle tilfælde, helt forsvinde.

Kan allergivaccination helbrede min allergi?

Allergivaccination er den eneste behandling, som påvirker årsagen til allergien, og som derfor har potentiale til at helbrede sygdommen. Allergivaccine helbreder ikke alle 100 pct., men de fleste oplever forbedret livskvalitet og mindre behov for at tage deres normale allergimedicin.

Findes der allergivaccine mod fødevareallergier?

Indtil videre findes der ingen allergivaccine mod fødevareallergier.

Hvilke allergier man blive vaccineret mod?

Husstøvmideallergi, pollenallergi (græs, løvtræer), pelsdyrallergi (kat og hund) samt bi- og hvepseallergi.

Hvorfor anvende allergivaccination?

Allergivaccination behandler årsagen til allergien. Når du behandles med allergivaccination, reducerer, eller forhindrer du allergiske gener i f.eks. øjne, næse og lunger. Denne behandling kan således forbedre livskvaliteten for allergikere. Når færre patienter har generende symptomer pga. allergi eller får reduceret symptomerne, medfører det samtidig en forbedret samfundsøkonomi som følge af mindre sygefravær og færre lægebesøg.

Hvor hurtigt virker behandlingen?

Effekten viser sig normalt efter nogle måneders behandling. Nogle behandlinger kan startes året rundt, mens det for andre anbefales at starte op inden sæsonen, fx ved græs- eller birkepollenallergi. Jo tidligere behandlingen starter før den forventede pollensæson, desto bedre effekt opnår man af allergivaccinationen allerede fra første sæson. 

Hjælper allergivaccination mod astma?

Der er en tydelig sammenhæng mellem allergi og astma, da luftvejene hænger sammen (fra næse til lunger). Derfor er det meget almindeligt, at patienter med allergi først oplever symptomer i næse og øjne og senere, efterhånden som sygdommen udvikler sig, får symptomer på astma. Hos patienter med husstøvmideallergi er det vist, at allergivaccination kan hjælpe patienter med at få deres astma bedre under kontrol. Desuden er det vist, at børn med allergi, som har været i behandling med allergivaccination, i mindre grad udvikler astmasymptomer på længere sigt, end børn der alene har været i behandling med symptomatisk medicin.

Hvordan virker vaccinen?

Du får tabletter eller indsprøjtninger med netop det allergen, du er allergisk overfor. Hvis du får allergivaccine som indsprøjtning, sker det først i små doser en gang om ugen og herefter i højere doser hver sjette-ottende uge i 3-5 år, så du opbygger en langvarig tolerance over for stoffet. Hvis du får allergivaccine i tabletform, skal du tage én tablet dagligt i tre år, efter den første tablet er taget hos lægen. 

Hvem kan få allergivaccination?

Opnår du ikke tilstrækkelig lindring med din sædvanlige allergimedicin, kan du få tilbud om allergivaccination. Får du ikke tilbuddet af lægen, kan du selv bringe det op og høre, om det er en mulighed. Allergivaccination tilbydes som regel i de tilfælde, hvor allergien påvirker livskvaliteten og arbejdslivet. Ved livstruende reaktioner efter bi- eller hvepsestik tilbydes allergivaccination normalt også. 

Hvor kan man få allergivaccination?

Indsprøjtning med allergivaccine eller opstart med allergivaccine i tabletform sker hos lægen.