Vidste du, at en ud af fem danskere lider af allergier med symptomer i øjnene og luftvejene? Eller at halvdelen af disse forårsages af græspollen?
Selve pollensæsonen kan deles i tre perioder; foråret, hvor løvtræerne blomstrer, derefter sommeren med græspollen og til sidst sensommeren/efteråret, som er gråbynkens sæson.
Græspollen
De fleste græssorter blomstrer i højsommeren og afgiver pollen i moderate til høje mængder. Mængden af pollen er allerstørst på varme, tørre dage med svag vind. Hvis du reagerer på én type græspollen, er du oftest overfølsom over for flere. I værste fald kan du have allergisymptomer fra april til oktober. Men for de fleste er generne størst i højsommeren, og da er mængden af pollen fra græs sædvanligvis størst.
Foruden græs, hvor eng-rottehale er den mest almindelige, hører også kornsorter og tagrør til græsfamilien. Det gør, at du risikerer at blive udsat for græspollen i de fleste udendørsmiljøer.
Træpollen
Birken er et af vores mest almindelige løvtræer, som findes i store dele af landet. Det bevirker, at birkepollenallergi er almindelig i Danmark. Sæsonen er kort og intensiv, men mange med birkepollenallergi får også symptomer på grund af pollen fra andre løvtræer som el og hassel. Disse har deres blomstring tidligere end birken, hvilket bevirker, at du kan få allergisymptomer allerede tidligt i foråret.
Gråbynkepollen
Gråbynke blomstrer lidt senere end græs, og allergisymptomerne plejer at komme i juli-september. Gråbynke vokser i hele landet. Den er almindelig på åben mark, og du finder den ofte i vejkanter, på gårde og brakmarker. Selv krydderurter som eks. basilikum og oregano hører til samme plantefamilie som gråbynken, så hvis du har gråbynkeallergi, kan du få allergisymptomer, hvis du spiser mad, som er smagt til med disse krydderier.