En ung kvinde klør sig i øjet

Allergisymptomer - øjne

Røde, rindende eller kløende øjne: Årsager, symptomer og lindring

En ung kvinde klør sig i øjet

Allergisymptomer - øjne

Røde, rindende eller kløende øjne: Årsager, symptomer og lindring

En ung kvinde klør sig i øjet

Allergisymptomer - øjne

Røde, rindende eller kløende øjne: Årsager, symptomer og lindring

Kløe i øjnene kan være frygteligt generende. Hvis du, udover kløe, oplever, at øjnene er røde og løber i vand, kan det være, du lider af det, som kaldes allergisk øjenkatar (konjunktivitis).1 En betændelse, der både påvirker øjets overflade samt indersiden af øjenlåget.1 

Selv om allergisymptomer i øjnene kan se smitsomme ud, har tilstanden intet at gøre med bakterier eller virusinfektion. Symptomerne kan ikke spredes fra person til person. Årsagen til allergisymptomerne er, at immunsystemet reagerer overdrevet på stoffer som pollen, ligesom kemikalier og andre kontaktallergener også kan forårsage allergiske reaktioner. 

I denne artikel kommer vi ind på årsagerne til, at allergi giver symptomer i øjnene. Vi kigger nærmere på de almindelige symptomer samt diagnosticering og behandling af allergiske øjensymptomer. 

Hvad er symptomerne på allergi i øjnene

Allergiske symptomer påvirker normalt begge øjne og opstår umiddelbart efter kontakt med et stof (allergen), som du reagerer på. Allergisymptomer i øjnene kan være:

 • Røde og kløende øjne1
 • Løbende øjne1
 • Ømme/irriterede øjne – nogle mærker en stikkende eller brændende fornemmelse1
 • Følelse af sand/grus i øjnene1
 • Blålige skygger under øjnene3
 • Hævede øjenlåg – eller hævelser på indersiden af øjenlågene1
 • Sløret syn1
 • Lyssensitivitet4
 • Sår eller skader på hornhinden4
 • Eksem omkring øjnene

Allergisymptomerne kan opstå akut og bygge sig op over 20-30 minutter3 Efter nogle timer kan den allergiske reaktion blive mere udtalt, og nogle oplever, at tårerne løber ned ad indersiden af næsen.3

Får du røde øjne, der klør, cirka samme tid hvert år, kan det skyldes pollenallergi.5 Andre symptomer på allergi kan være en tilstoppet næse, vandig næsesekret, kløe i halsen samt træthed og udmattelse. 

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Årsag: Hvilken type allergi giver symptomer i øjnene?

Allergiske øjensymptomer kan skyldes allergisk øjenkatar – en betændelsestilstand i den tynde slimhinde, som dækker det hvide af øjnene samt indersiden af øjenlågene.5 Dette kan forekomme i pollensæsonen, når mikroskopiske pollen fra birk, græs eller andre planter spredes med vinden, og allergenerne rammer øjet. 

Hos en person med allergi vil immunsystemet forsøge at bekæmpe de stoffer, det betragter som en trussel mod kroppen.3 Når det sker, producerer immunsystemet antistoffer, hvilket kan opleves som en allergisk reaktion. I øjnene forårsager det gener såsom rødme og kløe. 

Infografik med tre tegninger, der illustrerer allergisymptomer i øjnene. Detaljerne er beskrevet under illustrationerne.
Infografik med tre tegninger, der illustrerer allergisymptomer i øjnene. Detaljerne er beskrevet under illustrationerne.

Sæsonbetingede allergisymptomer

Sæsonbetingede, allergiske øjenproblemer opstår typisk akut i forbindelse med spredning af den type pollen, du er allergisk over for. Eksempelvis kan græspollen give symptomer om sommeren. 

Høfeber eller pollenallergi kan give symptomer i både næse, øjne og andre dele af kroppen. Hvis du kun oplever symptomer i næsen, kaldes det på fagsprog allergisk rhinitis.6 Ved symptomer i øjnene kaldes det allergisk konjunktivitis.1 Oplever du både symptomer i næse og øjne, er det faglige udtryk allergisk rhinokonjunktivitis.7

Kroniske allergiske øjengener

Hvis du oplever symptomer på allergiske øjenproblemer uden for pollensæsonen eller hele året, betegnes det som en flerårig tilstand (perennial) eller som kroniske allergiske øjenproblemer (kronisk allergisk konjunktivitis).3 Denne tilstand påvirker også begge øjne og skyldes typisk husstøvmider, kæledyr eller andre allergener, der findes indendørs.3 Mange af dem, som lider af kroniske allergiske øjenproblemer, har ofte også eksem.8

Andre former for øjenproblemer

Der findes mange former for øjenkatar. Er betændelsen forårsaget af virus eller bakterier, smitter den nemt og er derfor almindelig blandt børn i børnehave- og skolealderen.9 Brugen af rensevæsker eller irritation fra kontaktlinser kan også være årsag til, at nogle får øjenproblemer, ligesom voksne med meget tørre øjne har øget risiko for øjenproblemer/konjunktivitis.10 Ved alvorlige øjenproblemer bør du kontakte din læge. 

Udredning af allergi i øjnene

I stedet for at gætte på årsagen til irriterende kløe i øjnene, rødme eller andre symptomer, kan det være en god idé at kontakte din læge med henblik på udredning og eventuel behandling. Lægen kan undersøge øjnene, tage en snak med dig, om de symptomer du oplever, og sammenholde det med din sygdomshistorik. Har andre i din familie allergier, er det en god idé at informere lægen herom. 

De partikler, der forårsager de allergiske øjensymptomer, kan også give gener i næse og luftveje, når du indånder dem. Dette kan føre til:

 • Tilstoppet eller løbende næse
 • Kløe i næsen
 • Nysen
 • Hoste

En allergidiagnose gives typisk på baggrund af symptomer og sygdomshistorik.11 En læge kan dog også vurdere, om der er behov for at udføre en allergitest, fx priktest eller blodprøve, for at understøtte eller bekræfte diagnosen. Læs mere om diagnosticering af allergi

Nærbillede, der viser at øjets hvide område er rødt og irriteret.

Hvor længe varer en allergisk reaktion i øjnene

Hvis pollen er årsag til dine allergisymptomer, vil generne typisk reduceres i takt med at pollenniveauet falder. Det kan for nogle betyde, at generne forsvinder i løbet af få dage, mens det for andre kan tage flere måneder. Indendørs allergener som husstøvmider kan dog forårsage symptomer året rundt.

For personer med alvorlige gener kan røde og løbende øjne have en negativ indvirkning på daglige aktiviteter og livskvaliteten.3 Du kan opleve at blive træt og mindre produktiv eller have svært ved at koncentrere dig.3 Derfor er det ikke underligt, at nogle føler sig mere irritable eller frustrerede på grund af de generende allergisymptomer.3

Hvad hjælper mod kløe i øjnene?

Lægen kan vejlede til behandling af forskellige øjenproblemer. Har du betændelse eller irritation i øjnene, kan det derfor være en god idé at kontakte lægen og finde ud af, hvad der ligger til grund for generne. Da nogle infektioner og øjensygdomme kan have langvarige konsekvenser, er det vigtigt at få stillet en diagnose.15 

Allergiske øjenproblemer påvirker normalt ikke synet.12 Ikke desto mindre er der en risiko for, at komplikationer og alvorlige infektionsforløb kan påvirke hornhinden og dermed synet.4,16  For at undgå permanente skader bør du altid tale med en læge, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål. 

Plej og beskyt dine øjne

 • Undgå at gnide dig i øjnene, da det kan forværre symptomerne4
 • Undgå tørre øjne: Kunstig tårevæske og kolde omslag kan bruges til at lindre og rense øjnene for det, der forårsager allergien4
 • Brug solbriller med UV-beskyttelse, når pollenniveauet er højt, og svømmebriller i poolen for at beskytte øjnene mod klor4
 • Undgå tobaksrøg4

 Undgå allergener

 • Pollen: Hold døre og vinduer lukket på dage med høje pollenniveauer. Hold øje med pollenniveauerne og planlæg din dag derefter. Tjek pollentallet her
 • Kæledyr: Undgå kontakt med dyr, du har allergi over for
 • Husstøvmider: Vask dit sengetøj ved 60 grader hver uge og sørg for at holde den indendørs luftfugtighed lav14 
 • Kontaktallergi: Anvend produkter til sensitiv hud og benyt handsker for at undgå, at allergener overføres fra hænder til øjne16
 • Kontaktlinser: For nogle kan det hjælpe at skifte til en anden type kontaktlinser, såsom endagslinser, eller skifte kontaktlinsevæske. Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl16

Midlertidig lindring af symptomerne

Er det ikke muligt at undgå de allergener, der udløser de allergiske reaktioner, kan du anvende øjendråber med antihistamin til midlertidig lindring af symptomerne. Lokalbehandling med øjendråber virker normalt hurtigt og kan lindre røde, kløende, rindende og hævede øjne. 

Foruden lokalbehandling med øjendråber findes der også tabletter til midlertidig symptomlindring.
 

Behandl årsagen med allergivaccination

Nogle mennesker oplever ikke tilstrækkelig effekt af symptomlindrende medicin. For disse kan allergivaccination være aktuelt. Dette er op til en læge eller allergispecialist at vurdere. 

Kort fortalt: Kløende øjne

Forskellige typer allergiske øjenproblemer kan være årsag til allergisymptomer i øjnene, som kan påvirke øjets overflade samt øjenlågene. Røde øjne kan også være tegn på andre øjensygdomme og alvorlige øjenproblemer, der i visse tilfælde kan påvirke hornhinden og synet negativt. Derfor er det en god idé at kontakte lægen, som kan vejlede og stille en eventuel diagnose.  

Ved at undgå allergener og følge de gode råd for øjensundhed samt lægens anbefalinger til den rette behandling, kan du opleve en lindring af allergisymptomerne og føle dig bedre tilpas.   

Nærbillede, som viser rødme og eksem på og ved øjenlåg

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Referencer:

1. Asthma and Allergy Foundation of America. Eye allergy conjunctivitis. Retrieved on 17 November 2022 from:
https://aafa.org/allergies/allergy-symptoms/eye-allergy-conjunctivitis/

2. Cleveland Clinic. Eyelid dermatitis. Retrieved 22 November 2022.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21930-eyelid-dermatitis

3. Dupuis P, Prokopich CL, Hynes A, Kim H. A contemporary look at allergic conjunctivitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2020 Jan 21;16:5. doi: 10.1186/s13223-020-0403-9.  
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6975089

4. Baab S, Le PH, Kinzer EE. Allergic Conjunctivitis. StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448118/

5. Sundhed.dk, Allergisk øjenkatar, Toke Bek, 27.10.2027
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oejne/sygdomme/ydre-oeje-oejenlaag-oejenhinder/allergisk-oejenkatar/ 

6. Sundhed.dk, Høfeber (allergisk snue), Holger Mosbech, 13.01.2023
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/naesen/hoefeber-allergisk-snue/ 

7.Sundhedsstyrelsen, Rationel Farmakoterapi, Allergisk rhinoconjunctivitis hos voksne, 16.10.2023 
https://sst.dk/da/udgivelser/2023/rationel-farmakoterapi-5-2023/allergisk-rhinoconjuncitivitis-hos-voksne 

9. Netdoktor.dk, Øjenbetændelse – hvad kan jeg gøre som forælder? Ole-Victor Laursen Wadschier, 26.11.2018
https://netdoktor.dk/vagtlaegen/fakta/oejenbetaendelsebarn.htm 

10. Sundhed.dk, Kontaktlinser, Toke Bek, 26.08.2022
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oejne/sygdomme/brydningsfejl/kontaktlinser/ 

11. Astma-Allergi Danmark, Undersøgelse for allergi, 15.03.2022
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/undersogelse-for-allergi/

12. Netdoktor.dk, Øjenallergi, Sven Johansen, 20.02.2019
https://netdoktor.dk/ojne/ojenallergi.htm 

13. Sundhed.dk, Allergi for dyr, Holger Mosbech, 11.01.2023
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/indeklima/allergi-for-dyr/ 

14. Astma-Allergi Danmark, Behandling og forebyggelse af husstøvmideallergi, 21.02.2021
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/indeklima/allergi-for-dyr/  

15. American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. Eye (Ocular) Allergy. Retrieved 22 November 2022.
https://www.aaaai.org/conditions-treatments/allergies/eye-(ocular)-allergy

16. Villegas BV, Benitez-Del-Castillo JM. Current Knowledge in Allergic Conjunctivitis. Turk J Ophthalmol. 2021 Feb 25;51(1):45-54. doi: 10.4274/tjo.galenos.2020.11456.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7931656/