En mand nyser i et lommetørklæde

Symptomer på allergi

Hvorfor nyser jeg så meget? 

Innhold: Gå direkte til..

Et nyseanfald er en af ​​de irriterende ting, der sjældent kommer belejligt. De kan være pinlige, uanset om du er midt i et vigtigt møde eller står i en butik. Men er det virkelig en tilfældighed? Hvorfor nyser vi så meget, og hvordan kan vi stoppe det?

Hvis du ofte nyser, eller rammes af nyseanfald, der er så voldsomme, at de forringer din livskvalitet, kan det være en god idé at opsøge lægen. At finde årsagen til hvorfor du nyser, kan være første skridt til at få det bedre. 

I denne artikel ser vi nærmere på om det er allergi, eller noget helt andet, der får dig til at nyse. Derudover giver vi dig nogle tips til hvordan du kommer til at nyse mindre. Læs videre, hvis du undrer dig over, hvorfor du rammes af nyseanfald. 

Hvor ofte er det normalt at nyse? 

En undersøgelse publiceret i The Rhinology Journal har slået fast, at det er normalt at nyse og pudse næse op til fire gange om dagen.1 Hvis du nyser mere end dette, kan det være et tegn på allergi.2

Et nys er en beskyttende mekanisme, der hjælper med at fjerne irriterende partikler såsom støv, pollen og snavs fra næsehulen.2 Nogle gange er et enkelt nys ikke nok til at rense ud – og så er det, at vi nyser flere gange eller får et nyseanfald.

Hvad er et nys symptom på? 

Der er flere almindelige tilstande, der kan påvirke næsen med betændelse, irritation og – ikke mindst – nysen. Tre af disse er høfeber (allergisk rhinitis), luftvejsinfektioner/forkølelse og ikke-allergiske irritationer af næseslimhinden.

 • Høfeber udløses af en reaktion på allergener såsom pollen, støvmider eller skæl fra kæledyr.
 • Forkølelse og andre luftvejsinfektioner forårsages af virus eller bakterier. 
 • Ikke-allergisk irritation eller betændelse i næsen kan blandt andet skyldes medicin, hormoner (for eksempel under graviditet), miljøfaktorer som forurening og ændringer i temperatur og luftfugtighed.
Illustration af et nyseanfald

Dette sker, når du nyser

Et nys kan komme ud af næsen med en hastighed på op til 160 kilometer i timen sammen med tusindvis af dråber.11 Men hvad sker der egentlig i kroppen, når du nyser?

Ved høfeber reagerer kroppens immunforsvar på et, som udgangspunkt, harmløst stof såsom pollen, dyrehår eller støvmider (allergener).12 I forbindelse med den allergiske reaktion frigives histaminer, som er med til at beskytte kroppen mod det, immunsystemet betragter som en trussel.

Når pollen eller andre allergener kildrer i næsen, sendes et signal til nysecentret i hjernen. Herfra sendes nye beskeder til de dele af kroppen, der arbejder sammen om at nyse, såsom vejrtrækningen og ansigtsmusklerne. Når du nyser, lukkes både dine øjne og en del af dit strubehoved. Luften presses ud af både næse og mund på samme tid for at komme af med de uønskede partikler.

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

5 grunde til du nyser 

At nyse kan ske når som helst og hvor som helst, men et nys er ikke altid tilfældigt. Er der et mønster i dine nyseanfald, kan det betyde, at din nysen opstår i visse situationer eller på særlige tidspunkter. Vil du gerne vide, hvorfor et nyseanfald opstår, eller hvorfor du nyser, selv om du ikke er forkølet? Herunder kan du læse mere om, hvad der kan frembringe et nyseanfald. 

Derfor nyser du på særlige tidspunkter hvert år 

Hvis du nyser på samme tid hvert år, kan pollenallergi være årsagen. Op mod en million danskere har pollenallergi3, og nysen er et almindeligt symptom. Andre almindelige allergisymptomer er tilstoppet og løbende næse, kløe, hoste og røde eller rindende øjne.

Pollensæsonen varierer med årstider, vejr og klima. Afhængigt af hvilke allergener du reagerer på, kan du opleve symptomer fra tidligt forår til sensommer/efterår. Er du allergisk over for flere typer pollen, kan symptomerne i værste fald strække sig over flere måneder.

Allergisymptomer om vinteren kan i nogle tilfælde være forårsaget af pollen. Træer som el og hassel kan blomstre allerede i januar.4 Allergener fra kæledyr, husstøvmider og stueplanter kan give symptomer året rundt.

Når bestemte steder fremkalder et nys

Hvis du leder efter mulige årsager til, at du nyser ofte, kan det være en god idé at notere, hvor du er, når symptomerne opstår. Husstøvmider i soveværelset eller vaskerummet kan være en mulig årsag. Pollen kan være en anden årsag – tjek derfor pollentallet for at se de forskellige perioder for pollenspredning i din landsdel.

Faktorer på arbejdspladsen kan også være medvirkende til, at du begynder at nyse mere. Kilderen i næsen kan skyldes allergi, men årsagen kan også skyldes andre irriterende stoffer.6,11

Nysen uden allergener involveret kan være forårsaget af alt fra krydret mad1 til ændringer i luftfugtighed og temperatur, stærke lugte og cigaretrøg. En symptomdagbog kan gøre det nemmere at holde styr på, hvilke symptomer du oplever hvor og hvornår.

Jeg nyser, når jeg træner

Ingen undersøgelser har til dato kunnet bekræfte en sammenhæng mellem allergi og fysisk aktivitet. Alligevel rådes det at være forsigtig med fysisk anstrengelse og hård træning på dage med kraftig pollenspredning.8 Det skyldes, at mennesker med pollenallergi har tendens til at trække vejret mest gennem munden, hvilket betyder, at luften ikke bliver fugtet, opvarmet eller renset for pollenkorn, inden den trækkes ned i lungerne. Dette kan udløse eller forværre astma.5

At tage hensyn til dit eget velvære er vigtigt helt generelt, men også når du skal træne. Træthed kan være et symptom på pollenallergi5, og en tilstoppet næse kan forstyrre nattesøvnen. Begge dele kan påvirke din udholdenhed, så det er værd at være opmærksom på.

Virus kan få dig til at nyse9

Allergener er langt fra den eneste grund til, at folk nyser. Nysen kan også være et tegn på infektionssygdomme som f.eks. forkølelse, men det ikke et symptom på influenza. COVID-19 kan nogle gange forårsage nysen, men det er sjældent. Under alle omstændigheder er det vigtigt at være opmærksom på din krop og eventuelle ændringer i dit helbred.

Fordi mange af symptomerne ligner hinanden, kan det nogle gange være svært at kende forskel på en forkølelse og en allergi. Varigheden af ​​symptomerne, hvor de opstår, og om problemerne opstår omkring samme tid hvert år kan give dig et praj om hvad der udløser et nys. 

En kvinde i træningstøj er udendørs, hun kniber øjnene sammen og ser ud som om, at hun skal lige til at nyse.

Hvad hjælper mod nyseanfald? 

Symptomer på pollenallergi kan være rigtig ubehagelige. Mange ved ikke, hvad der forårsager problemerne og kan derfor gå lang tid uden at få behandling. Hvis du nyser så meget, at det føles belastende eller generende, kan første skridt til at få det bedre være at kontakte din praktiserende læge eller en øre-næse-halslæge for en undersøgelse.

Undgå dét, som udløser en allergisk reaktion

Har du har symptomer på pollenallergi og kender du årsagen, er det fornuftigt at undgå det du reagerer på. Det er dog ikke altid så nemt, når problemerne skyldes bittesmå pollenkorn, der spredes med vinden. Pollentallet kan gøre det nemmere at planlægge rejser og aktiviteter i perioder.

Sådan lindrer du nys med det samme

 • Næsespray med saltvand2
  Giv næsehulen en hjælpende hånd med saltvand i spray- eller dråbeform. Det kan hjælpe med fjerne ophobet slim. 
 • Åndedrætsøvelser10
  En anden ting, du kan gøre, er at lave åndedrætsøvelser. Udført korrekt kan de reducere symptomer som nysen, tilstoppet og løbende næse. Spørg gerne din læge til råds.
 • Antihistaminer2
  Ved en allergisk reaktion frigives histaminer som en del af kroppens forsvarssystem mod allergenerne. Det er disse, der forårsager de besværlige allergisymptomer. Antihistaminer er en type medicin, der blokerer for histamin, og dermed bidrager til kortvarig lindring af symptomer som nysen.

Behandl årsagen til allergien

Allergivaccination er en medicinsk behandling, der har til formål at øge tolerancen hos allergiske patienter. Behandlingen kan være et alternativ i de tilfælde, hvor symptomlindrende medicin og andre lindrende tiltag ikke har god nok effekt. Allergivaccination kaldes også hyposensibilisering eller allergen immunterapi.

3 tips til hvordan du kan nyse uden at sprede smitte

Alt i alt kan der være mange grunde til, at du nyser. Uanset årsagen bør du undgå at sprede bakterier og vira, når du nyser. 
 1. Hold dig ikke tilbage og nys igennem – hver gang. Holder du et kraftigt nys inde, kan det i værste fald beskadige blodkarrene i øjne, næse og trommehinder.
   
 2. Brug en serviet eller et lommetørklæde: Dråberne fra nys kan spredes op til to meter væk, hvis de får lov at flyve frit. Når nogen rører overflader, hvor dråberne er landet, overføres bakterier til deres hænder. Smid servietten i den nærmeste affaldsspand. Hvis ikke du har en serviet, så brug albuekrogen eller ærmet i stedet. 
   
 3. Undgå at nyse i dine hænder. Hvis det sker, skal du vaske dine hænder godt eller bruge håndsprit i mindst 20 sekunder. 

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Referencer:

1. Hansen B, Mygind N. How often do normal persons sneeze and blow the nose? Rhinology. 2002;40(1):10-12
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12012947/ 

2. Tran NP, Vickery J, Blaiss MS. Management of rhinitis: allergic and non-allergic. Allergy Asthma Immunol Res. 2011;3(3):148-156. doi:10.4168/aair.2011.3.3.148
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121056/

3. Længere og mere intens pollensæson i Danmark, Astma-Allergi Danmark, 23.05.2022
https://www.astma-allergi.dk/nyheder/laengere-og-mere-intens-pollensaeson-i-danmark/ 

4. Pollensæson og pollentyper, Allergiguiden.dk
https://www.allergiguiden.dk/da/allergityper/pollenallergi/pollensaeson-og-pollentyper 

5. Symptomer, Astma-Allergi Danmark, 30.08.2022
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/hofeber/symptomer/ 

6. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Do you have the winter sniffles? 5 ways you can manage indoor winter allergies. Retrieved 24 February 2023
https://acaai.org/news/do-you-have-the-winter-sniffles-5-ways-you-can-manage-indoor-winter-allergies/

7. Smolensky MH, Reinberg A, Labrecque G. Twenty-four hour pattern in symptom intensity of viral and allergic rhinitis: Treatment implications. The Journal of allergy and clinical immunology.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7126948/
Published May 1995. Accessed February 24, 2023.

8. Luftvejssygdomme fysisk aktivitet – Lægehåndbogen, Sundhed.dk, 26.01.2024
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/sundhedsoplysning/forebyggende-medicin/fysisk-aktivitet/luftvejssygdomme-fysisk-aktivitet/ 

9. Asthma and allergy foundation of America. Respiratory infections. Retrieved 23 May 2023
https://aafa.org/asthma/asthma-triggers-causes/health-conditions-that-trigger-asthma/respiratory-infections-flu-cold-asthma/

10. Nasal breathing exercise and its effect on symptoms of allergic rhinitis. Retrieved 24 February 2023
https://www.researchgate.net/publication/237014875_Nasal_Breathing_Exercise_and_its_Effect_on_Symptoms_of_Allergic_Rhinitis 

11. Songu M, Cingi C. Sneeze reflex: facts and fiction. Ther Adv Respir Dis. 2009 Jun;3(3):131-41. doi: 10.1177/1753465809340571. Epub 2009 Jul 17. PMID: 19617285 https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1753465809340571

12. Allergier – Patienthåndbogen, Sundhed.dk, 27.02.2023  
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/allergi/illustrationer/animationer/allergier/ 

13. Behandling og forebyggelse af husstøvmideallergi, Astma-Allergi Danmark, 11.03.2024.
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/husstovmider/behandling-og-forebyggelse-af-husstovmideallergi/