En teenager pudser næse – der er solskin og birketræer bag hende, så måske det er pollenallergi

Børn og pollenallergi: Håndtering af høfeber hos de yngste

Høfeber er en ubuden gæst, som samtidig er svær at undslippe. Som forælder kan man gætte på, hvorfor ens barn begynder at snøfte og nyse, men det er altid nemt. Det kan nemlig være svært at skelne mellem symptomer på pollenallergi og en almindelig forkølelse, særligt første gang symptomerne opstår.

Forskellige typer af pollen kan forårsage allergi, og børn kan være allergiske over for mere end én slags pollen. Det betyder også, at pollensæsonen kan være lang, da de forskellige typer pollen spredes på forskellige tidspunkter af året. Reagerer dit barn på flere allergener, kan det være ekstra udfordrende at opdage pollenallergien. 

Men én ting er sikkert: At blive klogere på sæsonbetingede allergier giver dig en bedre forståelse for, hvilke gener dit barn kan have – og hvordan du kan hjælpe barnet til at få det bedre.

Hvad er pollenallergi hos børn?

Pollenallergi eller høfeber rammer mange børn og dermed også deres familier. Når pollen fra græs, træer og bynke flyver gennem luften, opfatter immunsystemet det som noget farligt, der skal bekæmpes.1 Det fører til symptomer som løbende eller stoppet næse og kløende, rindende øjne.2

Selv om der er regionale forskelle i forhold til pollenspredningen, er det mest almindeligt at opleve symptomer på pollenallergi fra det tidlige forår og frem til sensommeren. Når det gælder pollen, taler man derfor om sæsonbetinget allergisk rhinitis. Har barnet allergisymptomer hele året, kan det skyldes allergi over for husstøvmider eller kæledyr. Dette kaldes allergisk helårsrhinitis.

Infografik om hvordan pollenallergi kan påvirke børn. Detaljerne i infografikken fremgår ved hvert billede.

Pollenallergi: Symptomer hos børn

Pollenallergi kan udvikle sig hos babyer og småbørn i alderen to til fem år.3 Som forælder bør du derfor holde øje med følgende symptomer på sæsonbetinget allergi:2

  • Stoppet næse – det kan betyde, at barnet trækker vejret gennem munden
  • Løbende, kløende næse og nyseanfald – nogle børn gnider sig på næsen og ser ud som om, de altid er forkølede
  • Kløende, rindende øjne – barnet kan gnide sig i øjnene og blinke meget
  • Træthed – høfeber kan forstyrre søvnen
  • Dårlig koncentration og forringet indlæringsevne
Infografik om hvordan pollenallergi kan påvirke børn. Detaljerne i infografikken fremgår ved hvert billede.

Hvordan ved jeg om mit barn har pollenallergi?

Se med, når speciallæge i almen medicin, Jannik Kruse, forklarer hvilke symptomer og tegn, du skal holde øje med, hvis du mistænker, at dit barn kan have pollenallergi. 

Et barn i skolealderen har taget sine briller af for at gnide sig i øjnene – det kan være tegn på træthed eller kløe, som begge kan være symptomer på pollenallergi.

Hvordan påvirkes børn af høfeber?

Symptomer på pollenallergi kan påvirke barnets socialliv og skoledag,2,4 og det kan eksempelvis være udfordrende at deltage i udendørs leg og fritidsaktiviteter i pollensæsonen. Symptomerne kan være distraherende i løbet af dagen, og barnet kan desuden føle sig træt, fordi pollenallergi har tendens til at forstyrre nattesøvnen.2 Derfor er det ikke så underligt, at høfeber også kan påvirke barnets præstationer i skolen.4

Børn med høfeber i alderen 8-17 år har vist sig at præstere dårligere i kognitive tests i pollensæsonen.4 En undersøgelse har vist, at unge mennesker med pollenallergi fik dårligere karakterer i pollensæsonen sammenlignet med tilsvarende eksaminer om vintren.5

Har pollenallergikere ret til ekstra tid til eksamen? 

Lider man af pollenallergi, er det muligt at søge om ekstra forberedelsestid eller ekstra pauser i forbindelse med eksamen.6 Det kan være en stor hjælp for børn og unge, der er så generet af pollenallergi, at det går ud over koncentration og velbefindende. Tag en snak med dit barns lærer og henvend dig til skolelederen, som skal afgøre, hvorvidt dit barn kan gå til eksamen på særlige vilkår.

Hvornår udvikler børn pollenallergi?

Små børn kan få symptomer på pollenallergi, men de skal have oplevet mindst to pollensæsoner, før immunsystemet reagerer på pollen.3

Et barns immunsystem er bygget til at bekæmpe bakterier og vira. Når barnet har pollenallergi skyldes det imidlertid, at kroppen forveksler pollen med noget, der kan udgøre en trussel.1 Harmløse stoffer, der udløser allergisymptomer, kaldes allergener. Immunsystemet danner antistoffet immunoglobulin E (IgE) til at opfange specifikke allergener.1 Næste gang barnet udsættes for allergenet, fx næste pollensæson, kan resultatet være en allergisk reaktion.

Babyer, der rammes af eksem, har større risiko for at udvikle høfeber.7 Og børn med høfeber har større risiko for at udvikle allergisk astma.2 Denne sammenhæng mellem symptomer kaldes for den atopiske eller allergiske march.7

Almindelige årsager til pollenallergi hos børn

Problemet opstår, når børn indånder pollen, der spredes med vinden. Pollen fra blomster såsom roser forårsager typisk ikke pollenallergi.8,9  Pollen fra træer, græs og bynke er derimod de mest almindelige årsager til høfeber.

En udfordrende faktor ved pollenallergi er, at nogle typer pollen kan forårsage krydsreaktioner, der potentielt kan betyde, at barnet oplever symptomer over længere tid.10 Børn som er allergiske over for birk kan også begynde at nyse af pollen fra el eller hassel.10 Det samme gør sig gældende for forskellige typer græs.10 Det skyldes, at proteinerne i de forskellige pollen ligner hinanden, og barnets immunsystem derfor kan finde på at angribe flere af dem.11

Pollenkalender

LavModerateHøj
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOctNovDec
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOctNovDec
Udformet på baggrund af Den Komplette Pollenkalender, der er udarbejdet af Astma-Allergi Danmark og Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Pollenkalenderen er baseret på en 35-årig klimatisk analyse i perioden 1985-2020 og en 9-årig detaljeret analyse af pollendata indsamlet på målestationen i København i perioden 2011-2020.
https://hoefeber.astma-allergi.dk/pollenkalenderen

Hvornår er der pollen i luften?

Pollenspredningen påvirkes af vejr og årstid. Pollen fra hassel og el kan nogle gange give symptomer så tidligt som januar og februar.12,13 Pollen fra træer er dominerende i forårsmånederne, hvorefter sæsonen for græspollen sætter ind om sommeren, efterfulgt af bynke og bynkeambrosie, der blomstrer og spreder pollen i sensommeren og ind i det tidlige efterår.12,13

En vigtig del af håndteringen af barnets pollenallergi er at holde styr på hvor meget pollen, der er er i luften. Pollentallet og pollenkalenderen er nyttige redskaber i denne sammenhæng. Ved at anvende en symptomdagbog til at notere barnets symptomer gennem pollensæsonen, er du godt hjulpet på vej, hvis du skal tale med lægen om barnets helbred.

Pollenallergi og krydsallergi hos børn

Børn med pollenallergi kan opleve, at det klør i munden, på læberne og i svælget, når de indtager visse fødevarer.11,14,15 Proteinerne i pollen og nogle typer fødevarer kan minde om hinanden på samme måde, som det er tilfældet med proteiner i forskellige typer pollen.11,15 Dette kaldes krydsallergi.

Symptomer på krydsallergi er typisk ikke alvorlige.11,15 Reagerer dit barn på mad, særligt jordnødder, soyabønner, mandler eller hasselnødder, kan det imidlertid være en god idé at tale med lægen om årsagen kan skyldes pollenallergi eller fødevareallergi.15 Fødevareallergi er relativt almindeligt hos børn, men kan være alvorligt, orienter din læge om dit barns symptomer.16

Bynke

Paprika, broccoli, kål, blomkål, bladbeder, hvidløg, løg, persille, anis, kommen,
koriander, fennikel, sort peber

Bynkeambrosie

Cantaloupe og honningmelon, vandmelon, banan, agurk, kartoffel, squash, solsikkefrø

Engrottehale/græs

Fersken, vandmelon, appelsin, tomat, kartoffel

Birk

Æble, abrikos, kirsebær, fersken, pære, blomme, gulerod, selleri, persille,
jordnødder, soyabønner, mandler, hasselnødder

Ask18

Ananas, peberrod

El17

Æble, kirsebær, fersken, pære, persille, selleri, mandler, hasselnødder

Hvordan finder jeg ud af, om mit barn har pollenallergi?

Har du mistanke om, at dit barn har pollenallergi, er det en god idé med en tur til lægen. Lægen kan vurdere, om der er behov for en priktest eller blodprøve. En allergitest benyttes for at finde ud af, om immunsystemet har dannet antistoffer (IgE) mod specifikke allergener. 

Udredning af pollenallergi hos børn

For at finde ud af, om dit barn har pollenallergi, vil lægen sandsynligvis vurdere barnets sygehistorie og familiehistorie med allergi sammenholdt med eventuelle resultater fra en allergitest. 

Det er helt normalt at være bekymret for sit barns helbred. En korrekt diagnose er et vigtigt skridt på vejen for at hjælpe barnet til at få det bedre.

Håndtering af pollenallergi hos børn

Følg altid råd og anvisninger fra din læge eller allergispecialist. Første råd til allergihåndtering vil typisk være at undgå det, som udløser allergien. Det kan være vanskeligt at reducere eksponeringen for pollen, men det kan eksempelvis hjælpe at vaske hår på barnet inden sengetid eller skifte tøj, efter det har været udenfor. Få flere tips til hvordan du kan undgå pollen

Midlertidig symptomlindring

Der findes allergimedicin til børn. Følg altid lægens anbefalinger og læs indlægssedlen grundigt.  

Symptomlindrende medicin omfatter:

  • Allergitabletter med antihistaminer
  • Næsespray mod allergi
  • Øjendråber mod allergi

Medicinfri alternativer som saltvandsspray kan hjælpe til at løsne slim og rense næsen for pollen.19 Saltvand kan også være medvirkende til, at allergimedicinen får en bedre effekt.19 Saltvandsøjendråber benyttes til at lindre kløende, rindende øjne. 

En lille dreng sidder på sin fars skuldre og spejder mod horisonten, mens de går tur i en birkeskov.
En pige klatrer ned fra et blomstrende træ – træet har grene, der gør det perfekt som klatretræ

Behandl årsagen til allergien

Nogle børn og voksne er meget generet af symptomer til trods for behandling med symptomlindrende medicin. Allergivaccination kan reducere allergisymptomer og medicinforbruget hos disse personer. Behandlingen er tilgængelig for flere pollentyper. Allergivaccination kaldes også allergen immunterapi og kan være en mulighed for børn over fem år. 

Målet med en allergivaccination er at øge tolerancen hos allergiske patienter. Immunsystemet udsættes for en kontrolleret mængde allergen over tid. Når immunsystemet ikke længere svarer på det aktuelle allergen med en allergisk reaktion, vil symptomerne aftage. Behandlingen forløber normalt over tre sammenhængende år.  

Kort fortalt

Pollenallergi er også kendt som høfeber og sæsonbetinget allergisk rhinitis. Symptomerne opstår som regel efter barnet er fyldt et par år. Allergisymptomer kan til forveksling ligne symptomer på forkølelse men fortsætter uge efter uge. Pollensæsonen kan variere lidt fra år til år men starter altid med træerne, der blomstrer i foråret, hvorefter græsset blomstrer om sommeren, inden sæsonen sluttes af med bynken, der blomstrer i sensommeren. Børn kan reagere på en eller flere pollentyper, og de kan desuden opleve, at visse madvarer giver en krydsreaktion. 

Udredning af pollenallergi hos børn foregår hos en læge eller allergispecialist. Barnets sygehistorie og familiehistorie spiller en vigtig rolle i undersøgelsen, da allergi kan være arveligt. Lægen vil desuden vurdere, om der er behov for en allergitest. 

Målet med alle typer allergibehandling er reducere generne med henblik på at barnet skal få det bedre.

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Referencer:

1. British Society for Immunology. Allergy briefing. Retrieved 16 June 2023.
https://www.immunology.org/policy-and-public-affairs/briefings-and-position-statements/allergy

2. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18331513

3. Seattle Children's Hospital. Hay fever. Retrieved 16 June 2023.
https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/hay-fever/

4. Papapostolou G, Kiotseridis H, Romberg K, et al. Cognitive dysfunction and quality of life during pollen season in children with seasonal allergic rhinitis. Pediatr Allergy Immunol. 2021;32(1):67-76. doi:10.1111/pai.13328
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7818136/

5. Blaiss MS, Hammerby E, Robinson S, Kennedy-Martin T, Buchs S. The burden of allergic rhinitis and allergic rhinoconjunctivitis on adolescents: A literature review. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;121(1):43-52.e3. doi:10.1016/j.anai.2018.03.028
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29626629/ 

6. Astma-Allergi Danmark, Eksamen med pollenallergi, 06.02.2024
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/pollenallergi/hverdagen-med-pollenallergi/eksamen-med-pollenallergi/ 

7. Hill DA, Spergel JM. The atopic march: Critical evidence and clinical relevance [published correction appears in Ann Allergy Asthma Immunol. 2018 Mar 9;:]. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;120(2):131-137. doi:10.1016/j.anai.2017.10.037
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806141/

8. Asthma and Allergy Foundation of America. Pollen allergies. Retrieved 16 June 2023.
https://www.aafa.org/pollen-allergy/

9. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Pollen defined. Retrieved 16 June 2023.
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/allergy,-asthma-immunology-glossary/pollen-defined

10. D'Amato G, Spieksma FT, Liccardi G, et al. Pollen-related allergy in Europe. Allergy. 1998;53(6):567-578. doi:10.1111/j.1398-9995.1998.tb03932.x
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.1998.tb03932.x?sid=nlm%3Apubmed

11. Popescu FD. Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens. World J Methodol. 2015;5(2):31-50. Published 2015 Jun 26. doi:10.5662/wjm.v5.i2.31
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482820/

12. Allergiguiden.dk, Pollensæson og pollentyper
https://www.allergiguiden.dk/da/allergityper/pollenallergi/pollensaeson-og-pollentyper

13. Ritzau, Astma-Allergi Danmark, Pollensæsonen er i gang, 01.02.2024  
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/13777479/pollensaesonen-er-i-gang?publisherId=2265088&lang=da

14. Carlson G, Coop C. Pollen food allergy syndrome (PFAS): A review of current available literature. Ann Allergy Asthma Immunol. 2019;123(4):359-365. doi:10.1016/j.anai.2019.07.022
https://www.annallergy.org/article/S1081-1206(19)30540-X/pdf

15. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Oral allergy syndrome. Retrieved 16 June 2023. 
https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/Oral-allergy-syndrome-(OAS)

16. Shaker MS, Wallace DV, Golden DBK, et al. Anaphylaxis-a 2020 practice parameter update, systematic review, and Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation (GRADE) analysis. J Allergy Clin Immunol. 2020;145(4):1a082-1123. doi:10.1016/j.jaci.2020.01.017
https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Professional%20Education/Podcasts/Anaphylaxis-2020-grade-document.pdf 

17. Stanford Healthcare. Oral allergy syndrome. Retrieved 16 June 2023.
https://stanfordhealthcare.org/content/dam/SHC/clinics/menlo-medical-clinic/docs/Allergy/Oral%20Allergy%20Syndrome.pdf

18. European Centre for Allergy Research Foundation. Celery, cherry & co – Cross Reactivity. Retrieved 16 June 2023.
https://www.ecarf.org/en/information-portal/allergies-overview/celery-cherry-and-more-cross-reactivity/ 
Santoro E, Kalita P, Novak P. The role of saline nasal sprays or drops in nasal hygiene: a review of the evidence and clinical perspectives*. Rhinology Online, Vol 4: 1 - 16, 2021. http://doi.org/10.4193/RHINOL/20.072
https://www.rhinologyonline.org/Rhinology_online_issues/manuscript_102.pdf