what is allergy

Allergi

Din krop forsøger at forsvare sig

Hvad er allergi?

Immunsystemet beskytter normalt kroppen mod infektioner og andre sygdomme. Ved allergi reagerer kroppens immunforsvar med en forhøjet følsomhed over for stoffer, som normalt er ufarlige.

Disse stoffer kaldes allergener, og i Danmark kommer de oftest fra pollen, husstøvmider, pelsdyr, bi- og hvepsegift og forskellige fødevarer.

Ved allergi danner immunforsvaret antistoffer mod allergenerne. Det kan medføre forskellige allergiske symptomer som f.eks. løbende næse, nysen, kløe i øjnene og i svære tilfælde åndenød pga. astma.

Hvem er i risiko for at få allergi?

Der er flere faktorer, der påvirker udvikling af ​​en allergi. En række faktorer som arvelighed, forurening og livsstil vides at have en effekt på udviklingen af allergi, men der er stadig meget, vi ikke ved.

Allergier kan udvikles når som helst i livet, men det er mest almindeligt at blive allergisk som barn eller i ungdomsårene, og allergien kan blive værre over tid. Forskning viser også, at en person, der reagerer på et allergen, har større risiko for at udvikle andre allergier i fremtiden.

Allergieksperter har længe haft mistanke om, at der er en forbindelse mellem høfeber og udvikling af astma, da det er blevet vist, at de to tilstande overlapper hinanden. Faktisk lider omkring 60 % af dem, der har astma, også af høfeber. På samme måde vil mange mennesker med høfeber udvikle allergisk astma.

Allergi og arvelighed

Arvelighed spiller en vigtig rolle i, om man udvikler  allergi eller ej.  Hvis der er allergier i familien, er der en større risiko for, at et barn får allergiproblemer. Jo flere familiemedlemmer eller pårørende, der har allergi, jo mere sandsynligt er det, at barnet vil blive påvirket.  Man kan dog også udvikle allergi, selvom der ikke er allergier i familien.

Allergi over for pollen

Hvis du lægger mærke til, at du nyser og har symptomer i form af stoppet næse eller løbende næse på bestemte tidspunkter af året, så har du måske pollenallergi, også kendt som høfeber. Denne type allergi får du, fordi pollen fra græs (frem for alt engrotte-hale) og træer (de fleste får symptomer af birk) flyver rundt i luften omkring os.

Læs mere om pollenallergi

Forkølelse eller allergi? Sådan kender du forskel

Vi ved alle, hvordan det føles at være træt og uoplagt efter en søvnløs nat, eller hvordan det er at være forkølet eller have influenza. Disse symptomer kan nogle gange ligne allergisymptomer, men der findes nogle forskelle.

Læs mere om allergisymptomer

Allergitest - far du den rette behandling til din pollenallergi?

Tag vores online allergitest og fá svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever din pollenallergi og fär nyttige tips til din naste konsultation hos lagen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Find ud af, hvad du er allergisk over for

Hvis du har mistanke om, at du har allergi, eller er usikker på, hvad der forårsager din allergi, eller hvis du ikke er tilfreds med din nuværende allergibehandling, bør du bestille tid hos din læge for at få udredt din allergi. Uanset om du har mild eller svær allergi, er der hjælp at finde for de fleste. Det vigtigste er, at du har det godt og er mindst muligt påvirket af din allergi.

Find en allergispecialist i nærheden af dig

tablets in hand

Allergibehandling

Få styr på din allergi

Der findes mange forskellige muligheder for behandlinger til for dig, som har pollenallergi. Her kan du læse om, hvilke forskellige behandlingsmuligheder der er tilgængelige.

Læs mere
allergi og astma small

Allergi og astma

Ubehandlet allergi kan føre til astma

Er du i risikozonen for at udvikle allergisk astma?

Læs mere

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.