Oplever du ofte tør hoste om foråret og sommeren? Så kan det være allergisk hoste.

Irriterende tør hoste?

Allergisk hoste – et almindeligt symptom på pollenallergi

At hoste er en del af kroppens naturlige forsvar. Når luften tvinges ud med et kraftigt host, renser du halsen og næsen for ting, som ikke burde være der. Det kan være virus, bakterier, slim – eller en brødkrumme, for den sags skyld.

Men vidste du, at hoste også er et almindeligt symptom på pollenallergi? Hvis du er en af de mange i Danmark, der har høfeber, kan hyppig hoste om foråret og sommeren være et symptom på din allergi. En sådan allergisk hoste kan fortsætte uge efter uge og skyldes noget andet end den hoste, der forårsages af forkølelse eller influenza.

Hvad er allergisk hoste?

Allergisk hoste er ganske enkelt en hoste forårsaget af allergi. Hvis du for eksempel er allergisk over for pollen fra træer eller græs, er der flere ting, der kan forårsage hoste. Et almindeligt symptom på pollenallergi er en løbende næse. Det tynde, vandige slim kan også skabe irritation i halsen, hvilket fører til, at du hoster.

En anden årsag til hosten er, at dit immunforsvar opfatter det helt harmløse pollen som en trussel. Pollen får altså kroppen til at udsende antistoffer, som giver de generende symptomer, allergikere kender alt for godt. Et af disse symptomer er hoste, og det er værd at være opmærksom på, at allergisk hoste også kan være det eneste symptom, du oplever på allergi. 

Almindelige symptomer på allergisk hoste

Undrer du dig over, om din hoste skyldes allergi? Disse kendetegn1 kan hjælpe dig med at skelne allergisk hoste fra hoste forårsaget af luftvejsinfektioner eller andre årsager.

 • Allergisk hoste er som regel en tør hoste – uden slim fra lungerne og/eller luftvejene
 • Hoste påvirker de øvre luftveje og optræder ofte i kombination med en løbende næse
 • Tilstanden er ofte værst om natten
 •  Allergisk hoste varer som regel mere end tre uger

Allergisk hoste kan være et tegn på udvikling af astma. Hvis du allerede har diagnosticeret astma, kan symptomer som vedvarende hoste også være et tegn på, at du ikke får den rette behandling2.

En anden ting, du kan lægge mærke til, er, om du samtidig oplever andre symptomer på allergi. Det kan du gøre ved at notere i en dagbog, hvornår de forskellige allergisymptomer opstår. Det kan være en god idé at tage symptomdagbogen med ved dit næste besøg hos lægen. Ved at forberede dig inden lægebesøget kan du give lægen et bedre overblik over din situation, og hvilken behandling du eventuelt har behov for.

Allergitest – får du den rette behandling til din pollenallergi?

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Er hoste almindelig ved allergi?

Op mod én million danskere lider af pollenallergi – hvor de mest almindelige former for allergi er birkepollenallergi og græspollenallergi3. Luftvejsproblemer, såsom hoste, er et af de almindelige symptomer på pollenallergi.

Det er værd at bemærke, at allergiproblemer og symptomer kan opleves meget forskelligt fra person til person. Personer med milde symptomer kan opleve en tilstoppet næse eller kløe i øjne og hals gennem en kort periode, mens andre kan opleve stærke symptomer og store gener i den periode, hvor pollentallet er højt. Kontakt din læge for at finde ud af, hvilken behandling der er den rette for dig ud fra de symptomer, du oplever.

En pige er ved lægen med en forælder. En læge kan fastslå årsagen til hoste og andre allergisymptomer hos børn.
En pige, en mand og en hund sidder på en græsplæne. Pigen hoster ind i et lommetørklæde. Kan det være høfeber, astma eller en forkølelse, der er årsagen?

Allergisk hoste hos børn

Har dit barn langvarig hoste, eller oplever du, at dit barn hoster uden at være forkølet? Børn kan få præcis de samme symptomer på allergi som voksne, og allergisk hoste er et af disse symptomer.

Der er en stærk forbindelse mellem astma og allergi: 7-11 procent af danskerne har astma, og blandt børn, der har astma, har 80 procent også høfeber (allergisk rhinitis)4. Astma kan opleves som hoste, trykken for brystet og åndenød. Nogle vil opleve, at tilstanden forværres i pollensæsonen. Hvis du mistænker, at dit barn har allergi eller astma, er det en god idé at besøge din læge. Lægen kan undersøge årsagen til hosten.

Læs mere om børn og allergi

Allergisk hoste eller forkølelse? Her er forskellene

Pollenallergi, også kaldet høfeber, kan medføre gener som nysen, snøften og generel træthed – altså en fornemmelse, der på mange måder kan minde om at være syg. Derfor er det ikke så underligt, at folk tager fejl og tror, de har en langvarig forkølelse, når de i virkeligheden lider af pollenallergi.

For at skelne mellem forkølelse og pollenallergi kan det være en god idé at tænke over, om de samme symptomer opstår hvert år. Hvis det er tilfældet, er du måske allergisk over for pollen.

Her er nogle forskelle, du kan forsøge at lægge mærke til:

 • Ondt i halsen: At have ondt i halsen er et almindeligt symptom på forkølelse. Personer med pollenallergi oplever i højere grad kløe i halsen, svælget og munden.
 • Feber: Lav feber kan forekomme ved en forkølelse. Personer med pollenallergi oplever som regel ikke at have feber.
 • Røde øjne: Personer med pollenallergi kan opleve rødme, kløe og irritation i øjnene, samt hævede øjne. Forkølelse giver som oftest ingen eller kun lette symptomer i øjnene.
 • Nysen: Forkølede personer nyser ofte mere sporadisk end pollenallergikere, som kan opleve at nyse både hyppigt og flere gange efter hinanden.
 • Hoste: En forkølelse kan give både slimhoste og tør hoste. Pollenallergi giver som regel tør hoste.
 • Varige gener: Mens en forkølelse ofte går over af sig selv inden for en uges tid, kan pollenallergi og allergisk hoste vare i flere uger. Symptomerne er tilbagevendende hvert år, når du bliver eksponeret for de allergener, du er allergisk over for.

At have stoppet eller løbende næse er almindeligt både hos pollenallergikere og ved forkølelse.
Allergisk hoste kan også skyldes andre allergier end pollenallergi. Hvis du er allergisk over for dyr eller husstøvmider, kan gener med langvarig hoste opstå helt uafhængigt af årstiden.

Pollensæsonen i Danmark: Her kan du blive ramt af allergisk hoste

Den danske pollensæson kan deles op i tre perioder.

Tidligt forår: Når løvtræerne blomstrer om foråret, vil mange opleve en kort og intens periode med allergisymptomer. Både birk, el og hassel kan give gener, og de lokale variationer kan være store.

Sommer: De fleste, der er allergiske over for græspollen, har størst gener midt på sommeren, når spredningen af græspollen er på sit kraftigste.

Sensommer og efterår: Bynke blomstrer som regel senere end græs, og allergigener opstår ofte i perioden mellem juli og september.

Har du lagt mærke til allergisk hoste eller andre symptomer for nylig? Pollentallet viser, hvor meget pollen der er i luften omkring dig lige nu. Brug pollentallet til at få et overblik over lokal spredning, og sammenlign det med de symptomer, du oplever om foråret eller sommeren. Det kan give dig nogle brugbare informationer, du kan tale med din læge eller allergispecialist om. 

Tjek dit lokale pollental
Pollen i blomstring. Pollen fra løvtræer som birk, el og hassel gør, at mange oplever allergisymptomer om foråret.

Behandling af allergisk hoste

Allergisk hoste er et symptom på høfeber, som giver rigtig mange danskere gener hvert eneste år. Ved at få kontrol over allergisymptomerne kan du forbedre livskvaliteten i pollensæsonen, særligt hvis du er hårdt plaget.

Der findes flere typer behandling af pollenallergi, som kan lindre eller dæmpe symptomerne, eller behandle årsagerne til allergien. En læge kan finde ud af, hvad der er den rigtige behandling for dig.

 Dette kan lindre en tør hoste

Oplever du symptomer på tør hoste, kan disse alternativer til medicinske behandlinger føles lindrende. Kortsigtede behandlinger som disse vil for mange ikke være tilstrækkelige, men de kan være en hjælpende hånd i perioder med stærke symptomer.

 • Saltvand: At skylle næsen regelmæssigt med saltvand kan hjælpe med at holde næsegangene fri for irriterende stoffer, der medvirker til hoste. Saltvand findes også som næsespray.
 • Vanddamp: Et langt, varmt bad kan være en kortsigtet løsning på hosteproblemer. Nogle sværger til en luftfugter i huset for at lindre tør hoste. Det er også muligt at lægge et håndklæde over hovedet og indånde dampen fra en skål med nykogt vand, men vær forsigtig, så du ikke brænder dig.
 • Halspastiller: At sutte på en halspastil eller andre typer hårdt slik kan have en lindrende virkning for nogle. Det samme kan kogt vand med honning og citron – eller at spise en skefuld honning (NB! Ikke for børn under 12 måneder).

Hvis du oplever tegn på symptomer på allergi, enten i pollensæsonen eller på andre tider af året, bør du opsøge en læge for at få af- eller bekræftet en diagnose. På den måde kan du få den behandling, der lindrer dine symptomer bedst muligt.

Derfor bør du tage pollenallergi alvorligt

Det kan være yderst generende at hoste uge efter uge. Allergigener kan påvirke nattesøvnen og føre til, at du er træt og udmattet i dagtimerne. Nogle oplever også koncentrationsbesvær og udfordringer med hukommelsen som følge af allergisymptomerne. Er du meget generet i pollensæsonen? Husk, at der er hjælp at hente!

En anden vigtig grund til at behandle allergien er, at ubehandlet pollenallergi øger risikoen for at udvikle allergisk astma.5

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Referencer:

1. American College of Allergy, Asthma and Immunology, 09.11.2022
https://acaai.org/allergies/symptoms/cough/

2. Apoteket.dk, Astma, 04.10.2022
https://www.apoteket.dk/sygdom/lunge-og-luftveje/astma

3. Astma-Allergi Danmark, Længere og mere intens pollensæson i Danmark, 23.05.2022
https://www.astma-allergi.dk/nyheder/laengere-og-mere-intens-pollensaeson-i-danmark/

4. Lungemedicinsk selskab, Astma – Diagnostik, 11.06.2022
https://lungemedicin.dk/astma-diagnostik/

5. Astma-Allergi Danmark, Får du høfeber eller astma af din allergi?
https://www.astma-allergi.dk/pollenportalen/allergi-hofeber-eller-astma-fa-styr-pa-symptomerne/