allergibehandling til born

Her finder du hjælp og gode råd

Allergibehandling til børn

Korrekt behandling er vigtig

I dag findes der behandlinger, som i de fleste tilfælde kan mindske generne, men problemet for mange forældre er at finde den rigtige behandling til deres barn.

En måde at forebygge allergiske reaktioner er at forsøge at undgå at komme i kontakt med det stof (allergen), dit barn er allergisk overfor.

Desværre er det dog nærmest umuligt at undgå pollen. Udendørs er der pollen mere eller mindre overalt, hvor vi bevæger os rundt. Man kan heller ikke få pollen helt væk i hjemmet og andre miljøer, hvor barnet opholder sig. Oftest er medicin nødvendig, for at barnet kan have det godt og ikke bliver begrænset i sine daglige aktiviteter.

Der findes flere behandlingsmuligheder med forskellige fordele og ulemper, læs mere nedenfor. Tal med lægen for at finde frem til, hvilken behandling der er bedst til dit barn.

Behandling af allergi

Mild allergi – undgå specifikke allergener

Ved visse former for allergi, f.eks. fødevareallergi, er det i mange tilfælde muligt at undgå det, man er allergisk overfor, mens det er sværere ved f.eks pollenallergi, hvor allergenerne er luftbårne. Pollensæsonen er lang, og forårs- og sommermånederne kan være rigtig besværlige. Desuden er det ærgerligt ikke at kunne nyde sommerferien.

Fordele Ulemper
Lave omkostninger Det er næsten umuligt at fjerne alle allergener
Ingen bivirkninger

 

Læs mere

Moderat allergi – Medicin til lindring af allergisymptomerne

Hvis barnet ikke kan undgå et allergen, eller symptomerne er generende, er medicin nødvendig.

Der findes mange forskellige former for symptomatiske lægemidler, for eksempel antihistaminer. Symptomatisk medicin giver en lokal symptomlindring, og derfor må mange tage flere forskellige slags medicin for at lindre symptomerne. For en pollenallergiker er det ikke ualmindeligt f.eks. at have et præparat mod kløe i øjnene, et andet mod løbende næse og et tredje mod kløe i halsen eller astmasymptomer.

Fælles for disse lægemidler er, at de giver en relativ hurtig lindring, som dog ofte er kortvarig, da symptomerne vender tilbage, når man holder op  med at tage medicinen. Det skyldes, at medicinen blot behandler symptomerne på allergien. Mange oplever imidlertid, at symptomatiske lægemidler har god effekt og giver tilstrækkelig lindring.

Der findes både receptfrie og receptpligtige symptomatiske lægemidler. Rådfør dig med apotekspersonalet eller lægen for at finde den bedste behandling til dit barn.

Fordele Ulemper
Hurtig symptomlindring Der kan forekomme bivirkninger
Det kan blive dyrt i det lange løb
Ingen vedvarende forbedring af allergisymptomerne

 

Læs mere

Svær allergi - Behandling af årsagen til barnets allergi

Mange børn har så svær en pollenallergi, at symptomatisk medicin ikke har tilstrækkelig effekt. For dem kan allergivaccination, den eneste behandling som både er rettet mod årsagen til allergien og lindring af symptomerne, være et alternativ. Allergivaccination kan gives både som tabletter (græspollen- og husstøvmideallergi) eller som injektioner. Vaccination gives til børn fra 5 år.

Fordele Ulemper
Behandler årsagen til allergien Der er risiko for bivirkninger
Giver en længerevarende forbedring af de allergiske symptomer ud over symptomlindring i behandlingstiden Behandlingstiden er ca. 3 år
Kan reducere risikoen for astmakomplikationer

 

Læs mere

eft block allergibehandling til born

Vil mit barn have gavn af allergivaccination?

For at finde ud af om dit barn kan være kandidat til allergivaccination, skal du bestille en tid hos en læge/ allergispecialist, så I kan drøfte behandlingsmulighederne. Du kan søge hjælp via din egen læge eller se, om der findes en klinik i nærheden af, hvor I bor, i linket nedenunder.

Find en klinik, som behandler allergi

Sådan hjælper du dit barn med at undgå pollen

  • Forsøg at holde dit barn indendørs, når pollentallene er høje.
  • Reducér mængden af pollen, som kommer ind i hjemmet, ved at holde vinduer og døre lukkede i pollensæsonen, især i dagtimerne.
  • Hold vinduerne lukkede, når I kører bil.
  • Når dit barn har været udendørs, bør tøj og sko tages af og lægges uden for barnets soveværelse.
  • Vask barnets hår regelmæssigt. Har dit barn været ude at lege og kommer ind med allergisymptomer, bør han/hun tage et brusebad eller komme i bad og få vasket hår.
  • Undgå at hænge tøj og sengetøj til tørre udenfor. Brug i stedet en tørretumbler, hvis det er muligt.
  • Installer HEPA-filter i støvsugeren.

Hold øje med symptomerne

Mange børn med allergi har behov for medicin for at mindske deres gener. Symptomlindrende medicin reducerer allergisymptomerne. Medicinen kan påvirke hele kroppen, såkaldte systemiske lægemidler, eller lindre lokalt som eksempelvis næsespray eller øjendråber.

Du og dit barn er nødt til at have medicinen ved hånden og tage det med i skole, på udflugter etc.

Selvom medicinen lindrer dit barns symptomer, så behandler den ikke årsagen til de allergiske gener, eller giver en længerevarende lindring af symptomerne. Medicinen hjælper kun den tid, dit barn tager den.

Undgå, at allergien forværres

Har dit barn fortsat gener, selv efter at have taget symptomatisk medicin? Har dit barn behov for en øget medicindosis for at få en effekt?

Allergivaccination behandler årsagen til allergien, og behandlingen foregår ved, at dit barn regelmæssigt får tilført en kontrolleret dosis af det allergen, som fremkalder de allergiske symptomer. På den måde omstilles immunsystemet over tid, og kroppens tolerance over for allergenet øges.

Behandlingen tager tre år for opnå en langsigtet beskyttelse. Det kan lyde som lang tid, men det er nødvendigt for at sikre, at dit barn får effekt af behandlingen, også efter behandlingen er afsluttet.

Ubehandlet allergi kan føre til astma

Vidste du, at der er risiko for, at dit barn udvikler astma, hvis allergien ikke bliver behandlet? Faktum er, at børn, som har allergiske gener, der påvirker næsen, har op til syv gange større risiko for at udvikle astma senere i livet, end de børn, som ikke er allergikere. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at dit barn kommer til læge med henblik på udredning og behandling så tidligt som muligt i forløbet.

Læs mere
girl with inhaler allergibehandling til born

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.