undga de vaerste symptomer

Pollenallergi?

Sådan kommer du helskindet igennem pollensæsonen

Atju! Pollensæsonen er for flere end en million danskere lig med løbende næse, kløende øjne og nyseture i ét væk. Er du blandt dem, der hvert år må døje med symptomerne på pollenallergi, ville du formentlig give din højre arm for en vej ud. For et forår og en sommer, hvor du bare kan nyde lyset og varmen – helt uden forbehold.

Et lægebesøg er oftest det bedste sted at begynde. Her kan du få stillet en korrekt diagnose, ligesom du kan få adgang til lige netop den medicin, der hjælper på dine symptomer.

Derudover findes der metoder, der alt andet lige kan gøre livet som pollenallergiker sjovere. Udluftning på de rigtige tidspunkter og grundig rengøring er nogle af dem. De udgør formentlig ikke det endegyldige svar på dine bønner – pollen er trods alt luftbårne allergener og derfor næsten umulige at undgå – men de kan hjælpe dig godt på vej.  Og godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt.

Sådan holder du dig oven vande i pollensæsonen

 1. Husk din medicin
  Nogle har så generende allergisymptomer, at det påvirker livskvaliteten – sådan bør det ikke være. Har du pollenallergi, findes der mange forskellige behandlingsmuligheder. Du kan læse mere om de forskellige former for behandling her.
   
 2. Kontakt din læge 
  Hvis du fortsat har symptomer på trods af din medicin, eller hvis du har mange bivirkninger af den medicin, du tager, er det en god ide at kontakte din læge, så du kan få den behandling, der er bedst for dig. Du kan finde en læge i nærheden af dig her.
   
 3. Hold øje med pollentallene
  Det kan være en god ide at tilpasse dine aktiviteter efter pollentallene. De dage, hvor de er høje, bør du undgå at opholde dig udenfor – eller i det mindste begrænse din tid i naturen. Hvis du er påvirket af pollen, kan du med fordel downloade en app, der blandt andet kan hjælpe dig med at få overblik over dine symptomer og give dig daglige data om pollen, vejr og luftkvalitet.
hay fever

Tips: Begræns generne fra pollen

Pollen kommer oftest ind i dit hus ad tre veje: I tøj og hår, via utætheder i huset og i forbindelse med udluftning. Derfor bør du:

- gå i bad, inden du lægger dig til at sove. På den måde undgår du at slæbe pollen med i seng.

- lufte ud morgen og aften. Der er flest pollen i luften om eftermiddagen, så hold vinduerne lukkede der.

- gøre grundigt rent mindst én gang om ugen. Pollen kan lægge sig i støv, og rengøring kan derfor være med til at fjerne de generende partikler i hjemmet. Du kan også overveje at investere i en luftrenser, der kan fjerne uønskede partikler fra den luft, du indånder.De som er hårdest ramt af pollenallergi er også dem, som er mest udsat for at få krydsallergier.

Læs mere om, hvordan du bedst undgår de allergener, du ikke kan tåle.

Har du brug for hjælp til at finde den rette behandling af din pollenallergi?

Kontakt en læge, så du kan få den behandling, der er bedst egnet til dig.

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.