pollen seasons l

Pollensæsonen i Danmark 

Har du styr på pollensæsonen i Danmark? Tjek vores pollenkalender

Vidste du, at en ud af fem danskere lider af allergier med symptomer i øjnene og luftvejene? Eller at halvdelen af disse forårsages af græspollen?

Vores pollenkalender giver fuldt overblik over pollensæsonen, som overordnet kan deles op i tre perioder: foråret, hvor løvtræerne blomster, dernæst sommeren med græspollen og til sidst sensommeren/efteråret, som er sæson for gråbynke. 

pollenkalender-1

Pollenkalender

LavModerateHøj
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOctNovDec
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOctNovDec
Udformet på baggrund af Den Komplette Pollenkalender, der er udarbejdet af Astma-Allergi Danmark og Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Pollenkalenderen er baseret på en 35-årig klimatisk analyse i perioden 1985-2020 og en 9-årig detaljeret analyse af pollendata indsamlet på målestationen i København i perioden 2011-2020.
https://hoefeber.astma-allergi.dk/pollenkalenderen

Hvornår starter pollensæsonen i 2024?

Pollensæsonen starter normalt i februar og løber frem til september, men vind og vejr kan være afgørende for, hvornår pollensæsonen præcist begynder. En mild vinter kan betyde, at pollensæsonen starter så tidligt som januar, mens en lang sommer kan resultere i en pollensæson, der varer helt frem til oktober.1

Græspollen er den type pollen, der giver allergisymptomer hos flest danskere, hvor 6 ud af 10 pollenallergikere har græsallergi.2 I 2022 slog pollentallet for græs rekord med et gennemsnit på 411 pollen pr. kubikmeter i juni måned. Anderledes så det ud i 2023, hvor tørke i forsommeren påvirkede græssets vækst, mens en lun sensommer forlængede pollensæsonen. På baggrund af de seneste års udsving og klimaforandringer er pollensæsonen 2024 derfor ikke helt til at forudsige for græsallergikernes vedkommende. For de mange danskere med allergi over for birkepollen kan der imidlertid være udsigt til en mildere pollensæson i 2024, om end det er ret usikkert. Det skyldes, at år med høje mængder træpollen, som var tilfældet i 2023, ofte følges op af år med mere moderate pollental.3

Vejret påvirker ikke kun varigheden af pollensæsonen men også intensiteten. Pollentallet kan være særligt kraftigt på visse dage, især efter dage med varmt og tørt vejr. Vil du forberede dig på pollensæsonen 2024, kan det være en god idé at følge pollentallet.

Hvordan virker pollenkalenderen?

Med pollenkalenderen kan du se hvilke pollen, der er til stede i Danmark i de enkelte måneder. Farverne viser koncentrationen af pollen i luften. Jo mørkere farven er, jo højere er pollentallet. Afhængig af din allergi kan du se, hvilke pollen er almindelige for de forskellige måneder.

Hvornår slutter sæsonen for høfeber i 2024?

Generelt set løber høfebersæsonen fra februar til september. Hvor længe pollensæsonen 2024 kommer til at vare afgøres imidlertid af flere faktorer, hvor især vejret spiller en afgørende rolle. Typisk vil pollenfælderne dog være fri for pollen, når vi når midten af efteråret. 

Blomstring: hvornår er de forskellige typer pollen i luften?

Pollensæsonen starter, når de første træer begynder at blomstre og slutter, når bynken har spredt de sidste pollen. Bliv klogere på, hvornår det er sæson for de forskellige typer af pollen.

Græspollen

De fleste græssorter blomstrer i højsommeren og afgiver pollen i moderate til høje mængder. Mængden af pollen er allerstørst på varme, tørre dage med svag vind. Hvis du reagerer på én type græspollen, er du oftest overfølsom over for flere. I værste fald kan du have allergisymptomer fra april til oktober. Men for de fleste er generne størst i højsommeren, og da er mængden af pollen fra græs sædvanligvis størst.

Træpollen

Birken er et af vores mest almindelige løvtræer, som findes i store dele af landet. Den høje koncentration af birketræer medvirker til, at birkepollenallergi er meget almindelig i Danmark. Sæsonen er kort og intensiv, men mange birkepollenallergikere kan dog allerede opleve symptomer i januar eller februar, hvor el og hassel begynder at blomstre. På samme vis kan pollen fra andre løvtræer som avnbøg, bøg og eg også give allergisymptomer hos mennesker med allergi over for birk.

Gråbynkepollen

Gråbynke blomstrer lidt senere end græs, og allergisymptomerne plejer at komme i juli-september. Gråbynke vokser i hele landet. Den er almindelig på åben mark, og du finder den ofte i vejkanter, på gårde og brakmarker. Selv krydderurter som f.eks. basilikum og oregano hører til samme plantefamilie som gråbynken, så hvis du har gråbynkeallergi, kan du få allergisymptomer, hvis du spiser mad, som er smagt til med disse krydderier.

Brug pollental

Pollentallene viser, hvor mange pollen der er i luften på et givent tidspunkt i dit område.

Lægger du mærke til, at dine symptomer opstår samtidigt med, at der er store mængder af en bestemt type pollen i luften, så er det formodentligt pollen fra den art, du er allergisk over for.

Tjek dine lokale pollental her
En kvinde tjekker pollentallet på en vandretur i naturen.

Hvilken årstid er værst, når det gælder pollen? 

Det kommer helt an på, hvilken type pollen du er allergisk over for. Som vi allerede har været inde på, er træpollen dominerende om foråret, græs om sommeren og bynke om efteråret. Men som du kan se ud fra pollenkalenderen, kan de forskellige pollensæsoner overlappe.

Vejret spiller desuden en vigtig rolle. Sol, regn og vind kan således have indflydelse på allergisymptomerne. Træer frigiver normalt mere pollen i perioder med lav nedbør, ligesom pollen kan flyve længere, når det er tørt. Det er dog ikke kun det skiftende vejr fra dag til dag, der påvirker allergisymptomerne. Stigende temperaturer som følge af klimaforandringer spiller også ind. Sæsonen for birkepollen er således forlænget med 15 dage i løbet af en periode på 30-40 år blevet, hvor koncentrationen af birkepollen i luften samtidig er steget med 35 procent.5 På sigt kan det føre til, at pollensæsonen bliver endnu længere og nye arter etablerer sig i Danmark.6

Hvordan påvirker pollensæsonen mig?

Milde allergiske reaktioner eller høfeber kan være generende og betyde, at du er nødt til at have lommetørklæder ved hånden, mens pollensæsonen står på. Symptomerne kan dog også have en endnu større indvirkning på dit liv. Rindende øjne, hoste, en tilstoppet eller løbende næse kan udfordre nattesøvnen og gøre dig træt dagen igennem. Det kan resultere i, at du må tage fri fra arbejde eller undgå de udendørsaktiviteter, du holder af. 

Børn med pollenallergi kan også risikere fravær fra skolen.4 Når pollensæsonen er på sit højeste, kan symptomer i værste fald påvirke deres eksamensresultater såvel som sportslige præstationer.4-7

Allergitest – får du den rette behandling til din pollenallergi?

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Inden pollensæsonen starter

 • Tjek pollenkalenderen og find ud af, hvornår pollensæsonen er sat til at starte. Tilføj også en påmindelse i din telefon.
 • Rester af medicin fra sidste år kan være udløbet. Er det tilfældet, kan det betyde, at medicinen ikke virker eller kan give uønskede bivirkninger. Smid ud, tjek om præparaterne fortsat er de rette for dig, og fyld op med ny medicin. Mange symptomlindrende lægemidler fås i håndkøb, mens andre skal udstedes på recept. 

Når pollensæsonen raser

 • Tjek dagens pollental, vejrudsigten og luftkvaliteten i dit område, når du skal tilrettelægge din dag.
 • Hold døre og vinduer lukket, hvis der er udsigt til nys og rindende øjne.
 • Sæt bilens klimaanlæg til at recirkulere luften for at holde pollen ude. Husk at rense filtret med jævne mellemrum.
 • Tag symptomlindrende medicin før du går udenfor. Antihistaminer skal som regel virke en til to timer, før de har den fulde effekt.
 • Rens næsevejene med en saltvandsopløsning flere gange dagligt. Det kan holde allergisymptomer på afstand.
 • Brug solhat, tætsiddende solbriller og maske, når du er udenfor.
 • Skift tøj, efter du har været ude, tør tøjet indenfor og vask håret, inden du går i seng. 
 • Fortsætter symptomerne, kan det være en god idé at kontakte en læge med henblik på at få den rette behandling.

Når pollensæsonen er slut

 • Du har fået genopfrisket, hvad det vil sige at gå igennem pollensæsonen. Måske det er tid til at overveje, hvordan du skal forberede næste års pollensæson. 

Børn og pollenallergi

Har du bemærket, at dit barn ofte snøfter og nyser? Eller klager over, at øjnene klør eller er rindende på bestemte tidspunkter af året? Det kan skyldes pollenallergi, også kaldet høfeber.

Pollenallergi er almindeligt og skyldes, at der findes pollen fra græs, løvtræer eller planter i den luft, vi indånder.

Læs mere
En far og et barn nyder en varm sommerdag i naturen
En kvinde pudser næse på en varm dag i naturen, hvor pollentallet er højt

Har du mistanke om, at du har pollenallergi?

Hvis du bemærker, at du nyser og besværes af en stoppet eller løbende næse på bestemte tidspunkter af året, så har du måske pollenallergi, også kendt som høfeber.

Denne type allergi får du, fordi pollen fra for eksempel græs (eng-rottehale er den mest almindelige) og træer (birk er det mest almindelige) flyver omkring i luften.

Læs mere

Når pollen er en plage

Målet med din allergibehandling er, at du skal have så få symptomer som muligt.

Hvilken behandling, der passer til dig, er individuelt. For de allerfleste er der god hjælp at få, så muligheden for at kunne nyde foråret og sommeren er god.

Læs mere
En familie nyder en sommerdag med picnic i naturen

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.