pollen seasons l

Danmarks pollensæson

Pollen fra forår til efterår

Vidste du, at en ud af fem danskere lider af allergier med symptomer i øjnene og luftvejene? Eller at halvdelen af disse forårsages af græspollen?

Selve pollensæsonen kan deles i tre perioder;  foråret, hvor løvtræerne blomstrer, derefter sommeren med græspollen og til sidst sensommeren/efteråret, som er gråbynkens sæson.

Græspollen

De fleste græssorter blomstrer i højsommeren og afgiver pollen i moderate til høje mængder. Mængden af pollen er allerstørst på varme, tørre dage med svag vind. Hvis du reagerer på én type græspollen, er du oftest overfølsom over for flere. I værste fald kan du have allergisymptomer fra april til oktober. Men for de fleste er generne størst i højsommeren, og da er mængden af pollen fra græs sædvanligvis størst.

Foruden græs, hvor eng-rottehale er den mest almindelige, hører også kornsorter og tagrør til græsfamilien. Det gør, at du risikerer at blive udsat for græspollen i de fleste udendørsmiljøer.

Træpollen

Birken er et af vores mest almindelige løvtræer, som findes i store dele af landet. Det bevirker, at birkepollenallergi er almindelig i Danmark. Sæsonen er kort og intensiv, men mange med birkepollenallergi får også symptomer på grund af pollen fra andre løvtræer som el og hassel. Disse har deres blomstring tidligere end birken, hvilket bevirker, at du kan få allergisymptomer allerede tidligt i foråret.

Gråbynkepollen

Gråbynke blomstrer lidt senere end græs, og allergisymptomerne plejer at komme i juli-september. Gråbynke vokser i hele landet. Den er almindelig på åben mark, og du finder den ofte i vejkanter, på gårde og brakmarker. Selv krydderurter som eks. basilikum og oregano hører til samme plantefamilie som gråbynken, så hvis du har gråbynkeallergi, kan du få allergisymptomer, hvis du spiser mad, som er smagt til med disse krydderier.

Brug pollental

Pollentallene viser, hvor mange pollen der er i luften på et givent tidspunkt i dit område.

Lægger du mærke til, at dine symptomer opstår samtidigt med, at der er store mængder af en bestemt type pollen i luften, så er det formodentligt pollen fra den art, du er allergisk over for.

Tjek dine lokale pollental her

pollenkalender-1

Pollenkalender

LavModerateHøj
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOctNovDec
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOctNovDec
Udformet på baggrund af Den Komplette Pollenkalender, der er udarbejdet af Astma-Allergi Danmark og Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Pollenkalenderen er baseret på en 35-årig klimatisk analyse i perioden 1985-2020 og en 9-årig detaljeret analyse af pollendata indsamlet på målestationen i København i perioden 2011-2020.
https://hoefeber.astma-allergi.dk/pollenkalenderen

Børn og pollenallergi

Har du bemærket, at dit barn ofte snøfter og nyser? Eller klager over, at øjnene klør eller er rindende på bestemte tidspunkter af året? Det kan skyldes pollenallergi, også kaldet høfeber.

Pollenallergi er almindeligt og skyldes, at der findes pollen fra græs, løvtræer eller planter i den luft, vi indånder.

Læs mere
aged care fees
tjej som snyter sig

Har du mistanke om, at du har pollenallergi?

Hvis du bemærker, at du nyser og besværes af en stoppet eller løbende næse på bestemte tidspunkter af året, så har du måske pollenallergi, også kendt som høfeber.

Denne type allergi får du, fordi pollen fra for eksempel græs (eng-rottehale er den mest almindelige) og træer (birk er det mest almindelige) flyver omkring i luften.

Læs mere

Når pollen er en plage

Målet med din allergibehandling er, at du skal have så få symptomer som muligt.

Hvilken behandling, der passer til dig, er individuelt. For de allerfleste er der god hjælp at få, så muligheden for at kunne nyde foråret og sommeren er god.

Læs mere
allergy treatements big

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.