children and allergies

Børn med allergi

Ingen energi til at lege?

Har dit barn allergi?

Mange børn er af natur aktive og har svært ved at sidde stille. Dette er positivt, eftersom de hele tiden er travlt beskæftiget med a lære nyt. Allergi er ikke bare en hindring for f.eks. legen, men den kan også gøre det svært at koncentrere sig i skolen. Desuden kan ubehandlet allergi udvikle sig til allergisk astma.

Gentagen nysen, stoppet næse og løbende næse kan være symptomer på luftvejsallergi. Desuden kæmper dit barn måske med rindende, røde og kløende øjne.

Dette er symptomer på allergi. De minder ofte om symptomerne på en almindelig forkølelse, og mange gange kan man tage fejl og tro, at barnet er forkølet. Hvis symptomerne varer ved eller bliver ved at vende tilbage kan de være tegn på allergi. Allergi kan være arveligt betinget, og sandsynligheden for at udvikle allergi øges derfor, hvis der findes allergi i familien.

Læs mere om allergisymptomer

Hvorfor har mit barn allergisymptomer?

Her kan du se en kort film, der omhandler, hvad allergi er. Du kan se den sammen med dit barn.

children and pollen allergy

Pollenallergi

Når godt vejr er en plage

For de allerfleste børn indebærer hverdagen mange timer med udendørsleg. Har du derimod et barn, som lider af pollenallergi, så orker barnet formodentlig ikke at opholde sig ude ligeså meget, som kammeraterne gør.

Det er svært at undgå pollen. I pollensæsonen findes de overalt omkring os. For at få det bedre, kan dit barn have behov for at tage allergimedicin.

Læs mere om børn og pollenallergi
children allergies asthma

Allergisk astma

Undgå, at dit barn udvikler allergisk astma

Hvis dit barns allergi fortsætter med at være ubehandlet, øges risikoen for, at symptomerne forværres og udvikler sig til allergisk astma.

Børn, som har gener pga. allergisk rhinitis, har op til syv gange større risiko for at udvikle allergisk astma senere i livet (sammenlignet med børn, som ikke har allergi). Derfor er det så vigtigt at få en korrekt diagnose og behandling så tidligt som muligt.

Læs mere

Så almindelig er allergi og astma hos børn

De seneste årtier er allergi hos børn og unge steget. I dag lider hvert tiende barn i skolealderen og  2 ud af 10 småbørn af allergisk astma. Hver femte teenager døjer i forskellig grad med allergi mod først og fremmest pollen, husstøvmider og pelsdyr.

Kan jeg forhindre, at mit barn får allergi allerede under graviditeten?

Uanset hvor forudseende du er under graviditeten, kan du ikke være sikker på, at dit barn kan undgå at få allergi.

Allergi går i arv, og børn, hvis forældre er allergikere, har større sandsynlighed for at udvikle allergi end børn, hvis forældre ikke har allergi. Er den ene forælder allergisk, er sandsynligheden 30% for, at barnet får allergi. Er begge forældre allergikere, er risikoen for at udvikle allergi over 60%.

Selvom du ikke kan ændre de genetiske arveanlæg, kan du dog bidrage til at mindske risikoen for allergi hos dit barn. Mødre skal undgå rygning under og efter graviditeten og sørge for, at barnet ikke udsættes for cigaretrøg. Amning anbefales i de første fire måneder, idet modermælk styrker barnets immunforsvar.

Hvis du har mistanke om, at dit barn har risiko for at udvikle allergi, skal du spørge din læge til råds.

Diagnose - sådan kan dit barn blive allergitestet

For at finde ud af, hvad dit barn er allergisk over for, foretager lægen en allergitest.

Allergi hos børn forandrer sig ofte over tid. Derfor er det vigtigt at holde øje med dit barns allergi, også efter at diagnosen er stillet.

Læs mere om, hvordan en allergitest foregår, og se filmen om hudpriktest, gerne sammen med dit barn.

Læs mere om diagnosticering af allergi

Find en specialist

Find en allergispecialist i nærheden af dig.

Behandling af allergi hos børn

Den mest effektive løsning for at slippe for allergiske symptomer er helt at undgå at blive udsat for det stof (allergen), man er allergisk over for. Men luftbårne allergener fra f.eks. pollen eller husstøvmider er så godt som umulige at undgå eller få fuldstændig væk.

At blive inden for hele foråret og sommeren er heller ikke særligt sjovt. For at have det så godt som muligt, bliver det formentlig aktuelt for dit barn at tage medicin for at slippe af med allergisymptomerne.

Læs mere

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.