happy family

Er dit barn i risikozonen for at udvikle astma?

Børn, allergi og astma

Børn med begyndende astma kan f.eks. begynde at hoste og få hvæsende vejrtrækning, ofte om natten eller ved anstrengelse. Et barn, som har udviklet astma, kan desuden opleve vejrtrækningsbesvær. Sørg for at undgå disse situationer. Gå til lægen, så dit barn får behandling for sin allergi hurtigst muligt, da allergi kan føre til astma.

Astma begynder ofte i barndommen. Det kan udløses af flere faktorer som for eksempel allergi over for pollen, pelsdyr eller husstøvmider. Hvis dit barn lider af allergi, som påvirker næsen (allergisk rhinitis eller høfeber), er risikoen for, at det udvikler astma syv gange højere end hos børn, som ikke er allergiske. Det skyldes, at vedvarende allergiske reaktioner kan føre til en kronisk inflammation i lungerne.

Find en specialist

Find en allergispecialist i nærheden af dig.

girl with inhaler allergibehandling til born

Vores øvre og nedre luftveje hænger sammen, så en inflammation, der skyldes en allergisk reaktion, kan sprede sig fra dit barns næse ned til lungerne og føre til astma.

Allergier hos børn ændrer sig ofte over tid. En del allergier forsvinder med årene, andre udvikler sig eller forværres. Derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt holder øje med dit barns helbred og allergisymptomer.

Gør noget ved allergien

  • Har dit barn allergisymptomer?

  • Har han/hun brug for stadigt mere medicin for at lindre symptomerne?

  • Er vejrtrækningen påvirket?

  • Er du bekymret for, at allergien skal udvikle sig til astma?

I det tilfælde, er det vigtigt, at dit barn får lavet en allergitest og får stillet en eventuel diagnose.

Uanset om dit barn har mild, moderat eller svær allergi, findes der hjælp til de allerfleste. Det vigtige er, at barnet har det godt og ikke døjer med sin allergi. Du som forælder kan sammen med lægen beslutte, hvilken behandling der passer til dit barn.

Læs mere om, hvordan allergi kan behandles

Hvad er en hudpriktest?

Filmen viser, hvordan en hudpriktest foregår. Du kan se filmen sammen med dit barn, så I begge ved, hvordan det vil foregå, når I kommer til lægen.

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.