allergy hits young people hard

Pollenallergi rammer unge hårdt

Den lange, mørke vinter er endelig overstået, og alene tanken om bare tæer i grønt græs kan give sommerfugle i maven på de fleste. Men for dem, der lider af pollenallergi, kan forårets komme være alt andet end glædeligt.

I Danmark må flere end 1 million mennesker hvert år forberede sig på den pollen, der allerede fra starten af året og mindst seks måneder frem hærger fra kyst til kyst og påvirker alle, der er modtagelige – herunder hundredtusindvis af unge mennesker, der ifølge flere undersøgelser bliver særlig hårdt ramt af pollen fra birk, hassel, græs og andre kilder til den udbredte pollenallergi.

Og på trods af – eller måske på grund af – at allergien er så almindelig, er mange uvidende om, hvor frustrerende den kan være, hvis man er særligt følsom over for den. Hér er symptomer som let feber, kløende øjne og løbende næse grundvilkår, alt imens man må tage livtag med langt tungere konsekvenser som begrænsede udfoldelsesmuligheder og forringet livskvalitet.   

picnic

Pollenallergi giver forringet livskvalitet

Ifølge en ny undersøgelse, som Voxmeter har lavet for ALK, oplever 60 procent af pollenallergikere en del eller mange gener i forbindelse med deres allergier. Undersøgelsen viser desuden, at

• pollenallergi særligt påvirker unges arbejdsliv og mulighed for at deltage i sociale arrangementer eller sportsaktiviteter. Livskvaliteten påvirkes mere hos de 18 – 29-årige end hos de over 30 år.

• hele 18 % af de 18 – 29-årige oplever, at pollenallergi påvirker deres parforhold negativt, ligesom de har mindre lyst til sex under pollensæsonen.

Andre studier viser desuden, at allergi kan påvirke unges eksamensresultater negativt. Når sommereksamen afholdes samtidig med, at der er pollen i luften.

Allergien kommer som en overraskelse

Jørgen Nedergaard Larsen er Senior Scientific Communications Manager i medicinalvirksomheden ALK og specialiseret inden for netop pollenallergi, og ifølge ham skyldes oplevelsen af forringet livskvalitet, at de unge ikke tager hånd om deres allergier.

- For mange unge kommer det som en overraskelse, at eksempelvis høfeber er en kronisk sygdom, der ikke går væk af sig selv. Igen og igen må de bare konstatere, at de er nødt til at tilrettelægge deres liv på sådan en måde, at de ikke udsætter dem selv for de faktorer, der udløser deres allergier. Og det kan have konsekvenser for livskvaliteten, siger han.

Regler spænder ben

Jørgen Nedergaard Larsen har i sit arbejde talt med mange unge allergikere, og dét, der ofte går igen, er, at de bygger deres tilværelser op om en masse regler for at kunne bevare kontrollen over deres liv:

- De holder måske op med at besøge tanten, der har kat, eller takker nej til skovturen med familien. De sørger så vidt muligt for at holde deres hjem frie for allergener, så de kan opholde sig der i fred. Det betyder en vaskemaskine i entreen, så de kan tage deres tøj af og lægge det direkte i vaskemaskinen, når de kommer ind ad døren. Så går de i bad for at skylle pollen ud af håret, og først derefter kan de gå ind i stuen, siger Jørgen Nedergaard Larsen.

- Det er klart, at alle de her forholdsregler kan føles som begrænsninger for deres udfoldelse og derfor også påvirke den overordnede livskvalitet.

En ordentlig diagnose og professionel behandling er ifølge Jørgen Nedergaard Larsen afgørende, hvis de unge skal vinde den tabte livskvalitet tilbage. Og her tyder meget på, at mange unge er meget lang tid om netop at blive udredt af en læge. I undersøgelsen svarer hver tredje unge under 40, at de enten har været flere år om at gå til lægen eller slet ikke har været der endnu:

- Man kan gå rundt med det her i årevis og blot blive mere og mere frustreret og ked af det. Eller man kan lade sin læge hjælpe med at finde den helt rette behandling og komme hurtigt på fode igen. Jeg vil helt klart anbefale det sidste, siger Jørgen Nedergaard Larsen.

Kilder:

  • Undersøgelse udarbejdet af Voxmeter for ALK
  • Walker S. et al., J Allergy Clin Immunol. 2007 Aug;120(2):381-7. Epub 2007 Jun 8

Har du brug for hjælp til at finde den rette behandling af din pollenallergi?

Kontakt en læge, så du kan få den behandling, der er bedst egnet til dig.

doctor writting on paper

Vigtige spørgsmål til din læge

Det er altid vigtigt at forberede sig inden et lægebesøg. Her er nogle af de vigtigste spørgsmål, du bør stille din læge, hvis du overvejer, om en allergivaccination er det rigtige for dig:

  1. Hvordan kan min allergi påvirke mig?
  2. Er der risiko for, at jeg kan udvikle flere symptomer, end dem jeg har i dag?
  3. Er der risiko, for at min allergi kan udvikle sig til astma?
  4. Kan min allergi forsvinde af sig selv?
  5. Kan langvarig brug af symptomatiske lægemidler være skadelig?
Planlæg dit lægebesøg

Allergitest – får du den rette behandling til din pollenallergi?

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.