Tag en allergitest

Et barn nyser og pudser næse. Det kan være forkølelse eller allergi.

Nys, løbende næse…

Er det forkølelse eller allergi?

Nyser du mere end normalt? Måske du er forkølet, men nysen og snøften kan også være symptomer på allergi i de øvre luftveje. For at få den rette hjælp bør du finde ud af, om det er høfeber, forkølelse eller andre luftvejsinfektioner, som er årsag til dine gener. 

Allergi eller forkølelse?

Det kan være svært at kende forskel på luftvejsallergi og forkølelse. Mange af symptomerne ligner hinanden, eksempelvis nysen, løbende eller stoppet næse. Allergi, som påvirker de øvre luftveje, giver ofte symptomer i næse, øjne og hals – på samme måde som ved en helt almindelig forkølelse. Så hvordan kan du med sikkerhed vide, om du er ramt af det ene eller det andet?

I denne artikel gennemgår vi de væsentligste forskelle, så du kan blive klogere på, hvad du skal holde øje med, hvis du eller dit barn har symptomer. 
 

Sådan kender du forskel på allergi og forkølelse

At føle sig syg er noget, de fleste af os helst er foruden. I nogle tilfælde er det bedst at blive i sengen til man får det bedre, men hvad nu hvis forkølelsen eller sygdomsfølelsen ikke fortager sig? Er symptomerne vedvarende, eller dukker de op cirka samme tid hvert år, kan det være, du er allergisk. 

Er det allergi eller forkølelse? Her er nogle typiske symptomer1, du bør kigge nærmere på:

Kløe i øjne, næse, mund og/eller hals
Forkølelse Allergi
Sjældent Normalt
Ondt i halsen
Forkølelse Allergi
Normalt Sjældent
Hoste
Forkølelse Allergi
Normalt, med en slimet eller tør hoste Nogle gange, som regel med tør hoste
Feber
Forkølelse Allergi
Nogle gange Sjældent (nogle oplever følelsen af feber)
Rindende, røde og/eller hævede øjne
Forkølelse Allergi
Lette symptomer kan forekomme Normalt
Nysen, stoppet eller løbende næse
Forkølelse Allergi
Normalt Normalt
Snot og slim
Forkølelse Allergi
Normalt, slim kan blive tykt og gulligt/grønt Normalt, ofte en tynd, vandig slim
Ømme muskler
Forkølelse Allergi
Nogle gange Sjælden
Vejrtrækningsbesvær
Forkølelse Allergi
Sjældent/aldrig Nogle gange
Hovedpine
Forkølelse Allergi
Nogle gange Nogle gange

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Både forkølelse og allergi kan påvirke dit velbefindende. Du kan føle dig træt, slap og komme i dårligt humør. Det er ikke desto mindre vigtigt at bemærke, at allergisymptomer kan påvirke koncentration, søvnkvalitet og produktivitet over tid.2  Det kan gå ud over livskvaliteteten for dem, der rammes af generne. 

Ved alvorlig sygdom eller gener, som giver anledning til bekymring, bør du altid kontakte en læge. 

Kan høfeber give feber?

Er du ramt af en forkølelse, kan du i nogle tilfælde opleve en let feber. Dette er imidlertid ikke tilfældet med høfeber, som til trods for sit misvisende navn ikke giver symptomer på feber.3 

Får du eller dit barn feber, kan det være tegn på forkølelse, andre virussygdomme eller infektion, og du bør derfor kontakte en læge. 

Kan hoste være tegn på allergi?

Hoste er et af de symptomer, der kan opstå ved pollenallergi, husstøvmideallergi og dyreallergi. Langvarig hoste kan være allergisk hoste4, men det kan også være et tidligt tegn på udvikling af astma.5 Hoster du over en længere periode, bør du konsultere en læge for at finde ud af årsagen. 

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Forkølelse eller allergi: Spørgsmål du bør stille dig selv

Hvis du vil finde ud af, hvad dine gener skyldes, er det er vigtigt at lægge mærke til, hvor og hvornår symptomerne opstår, samt hvor længe de varer.

Hvor længe varer symptomerne?

En typisk forkølelse eller influenza varer som regel en uges tid.6 Allergi går derimod ikke over af sig selv og varer lige så længe, som du er eksponeret for det allergen, du er allergisk over for. Reagerer du på pollen, kan symptomerne derfor vare gennem en længere periode i pollensæsonen.

En langvarig forkølelse kan også vise sig at være husstøvmideallergi.Hvis du vil finde ud af, hvad dine gener skyldes, er det er vigtigt at lægge mærke til, hvor og hvornår symptomerne opstår, samt hvor længe de varer.

Infografik der illustrerer forskellen mellem forkølelse og allergi. Hvor forkølelse varer ca. 1 uge og går over af sig selv, kan allergi give symptomer i mere end tre uger.
Infografik der illustrerer forskellen mellem forkølelse og allergi. Hvor forkølelse varer ca. 1 uge og går over af sig selv, kan allergi give symptomer i mere end tre uger.

Hvor opstår symptomerne?

Ved en forkølelse er symptomerne de samme, uanset hvor du opholder dig. Hvis du kun oplever symptomer udendørs, udvalgte steder, særlige tidspunkter på året eller når du har kontakt med dyr, kan det derimod være allergi. 

Hvordan opstår symptomerne?

Symptomer på allergi opstår som regel i umiddelbart efter, du bliver eksponeret for det, du er allergisk over for. Symptomer på en typisk forkølelse opstår som regel mere gradvist over et par dage. 

Allergi over for pollen fra eksempelvis birk, græs eller bynke opstår i pollensæsonen om foråret eller om sommeren. Har du derimod allergisymptomer hele året, kan det være, du lider af dyre- eller husstøvmideallergi. Ved mistanke om allergi, bør du tage kontakt til en læge. 

Smitter det?

Både forkølelse og influenza skyldes smitsomme vira. Influenza forårsages af influenzavirus,7 der både smitter via kontakt- og dråbesmitte. Hvert år vil der normalt være en influenzaepidemi, hvor mange bliver syge.

Flere forskellige grupper af virus, herunder coronavirus og rhinovirus, kan medføre forkølelse.6   Både voksne og børn kan blive forkølede flere gange i løbet af et år, fordi vi smittes af forskellige typer virus. Heldigvis går det som oftest hurtigt over. 

Stoppet næse igen? Netop fordi forkølelse er så almindeligt, kommer mange til at forveksle allergisymptomer med en forkølelse. Hvis symptomerne viser sig at være allergi, kan du få behandling, som mindsker eller fjerner generne helt.

Allergi: Derfor får du symptomer

En allergisk reaktion skyldes, at dit immunsystem overreagerer på et stof, som i udgangspunktet er helt ufarligt. Disse stoffer kaldes allergener. Når du som allergiker indånder allergenerne, svarer kroppen igen ved at producere antistoffer, som giver symptomer på allergi. 

Typer af allergener, som normalt kan føre til luftvejsallergi er:

  • Pollen (blomsterstøv)
  • Husstøvmider
  • Kæledyr (partikler fra talg- og spytkirtler samt urin)
  • Skimmelsvamp
Priktest er en type allergitest, som benyttes til diagnosticering af allergi.

Allergi?

Forkølelse vs. allergi: Hvordan stilles diagnosen?

Går du rundt med en langvarig forkølelse, som kan være allergi? I så fald bør du tage kontakt til en læge. Din praktiserende læge eller en specialist, fx en øre-næse-halslæge kan undersøge dig og foretage en allergitest. Hvis du allerede har en allergidiagnose, kan du tage en snak med lægen om, hvilken behandling, der er den rette for digl. 

Diagnosticering af allergi

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Referencer:

1.Astma-Allergi Danmark, Høfeber eller forkølelse? 01.02.2023
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/hofeber/hofeber-eller-forkolelse/  

2.Lungeforeningen, Allergiske sygdomme i lungerne
https://www.lunge.dk/aandedraet/viden-allergiske-sygdomme-i-lungerne

3.Sundhed.dk, Høfeber (allergisk snue), Holger Mosbech, 13.01.2023
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/naesen/hoefeber-allergisk-snue/ 

4. American College of Allergy, Asthma and Immunology, 09.11.2022
https://acaai.org/allergies/symptoms/cough/

5.Sundhed.dk, Får du høfeber eller astma af din allergi?
https://www.astma-allergi.dk/pollenportalen/allergi-hofeber-eller-astma-fa-styr-pa-symptomerne/

6.Sundhed.dk, Forkølelse, Lene Fogt Lundbo, 27.02.2024  
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/sygdomme/virusinfektioner/forkoelelse/ 

7.Statens Serum Institut, Influenza, 23.10.2023
https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/i/influenza 

8.Medicin.dk, Sygdomme i næse og bihuler, 19.09.2023
https://pro.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/318208