En kvinde pudser næse

Allergisymptomer - næse

Tilstoppet, kløende eller løbende næse: Årsager, symptomer og lindring

Tilstoppet eller løbende næse kan være symptomer på allergi, forkølelse, influenza eller COVID-19 (corona)1. I de tilfælde hvor symptomerne skyldes høfeber, kaldes det allergisk rhinitis2. Det er ikke usædvanligt at have både en tilstoppet og en løbende næse på samme tid, og nogle oplever også kløe i næsen. Det kan ganske enkelt være ret irriterende.

Men hvordan er det egentlig muligt at have tilstoppet og løbende næse på samme tid? Det, der sker ved en allergisk reaktion, for eksempel på pollen, er, at slimhinderne i næsen bliver betændte og hæver op3. Samtidig forsøger dit immunsystem at skylle allergener ud af næsegangene og bihulerne4.

Læs videre, hvis du vil vide mere om, hvad der sker i næsen og næsehulen ved allergi – og blive klogere på, hvad du kan gøre ved det.

Løbende næse: Allergi eller infektion?

Tro det eller ej, men snot består faktisk af 95 procent vand5. Hvis slimet desuden er tykt og grøngult, er det sandsynligt, at årsagen skyldes en infektion i kroppen6. Allergi er nemlig oftest forbundet med en mere tynd, klar og næsten vandagtig snue6.

Allergi

Tilstoppet næse, løbende næse og kløe i næsen er alle helt almindelige symptomer på en allergisk reaktion. En sådan reaktion kan normalt deles op i to faser3. Den første sker blot få minutter efter, du har indåndet de små partikler (allergener) fra eksempelvis pollen, hvorefter du kan opleve symptomer som tilstoppet næse, løbende næse og nysen, der står på i cirka to til tre timer3.

Anden fase af den allergiske reaktion opstår typisk efter cirka fire til seks timer. Her vil du primært være generet af tilstoppet næse, hvilket kan stå på i omkring 24 timer. Derudover kan du også fortsat opleve symptomer som løbende næse og nysen3.

Infektion

Hvis du har feber i kombination med en tilstoppet og/eller løbende næse, er der stor sandsynlighed for, at du har en almindelig forkølelse eller en luftvejsinfektion1. Hævede slimhinder og irritation i næsen som følge af luftvejsallergi kan dog føre til betændelsestilstande som fx bihulebetændelse, som kan forårsage feber7. Øvrige symptomer på bihulebetændelse kan komme til udtryk som smerter over næseryggen, i panden, under øjnene og i tænderne, evt. kombineret med dårlig ånde og træthed7.

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Hvor længe varer en tilstoppet og løbende næse?

Det afhænger helt af, hvad der er årsagen til symptomerne. Ved forkølelse og andre almindelige luftvejsinfektioner vil generne normalt vare mellem en til tre uger og gå over af sig selv. Når generne skyldes allergi, kan symptomerne vare længere, ligesom de også fortsat vil vende tilbage.

Ved pollenallergi kan symptomerne vare lige så længe som spredningsperioden for en given type pollen står på. For eksempel kan træpollen give dig tilstoppet/løbende næse om foråret, mens græspollen kan give symptomer om sommeren, hvorefter sensommeren og efteråret er sæson for bynkepollen. Temperaturstigninger og varmere klima kan desuden føre til længere pollensæsoner, hvilket kan forlænge perioderne med allergisymptomer.8

Personer, der reagerer på flere typer pollen, kan opleve allergisymptomer flere måneder hvert år. Hvis du reagerer på indendørs allergener som husstøvmider eller kæledyr, kan du risikere at have symptomer hele året.

Vidste du dette om næsen?

 • Har du nogensinde spist stærk mad hvorefter næsen er begyndt at løbe? Dette er en ikke-allergisk rhinitis9, udløst af krydret mad. Symptomerne kan dog til forveksling ligne allergisk rhinitis.
 • Når din næse løber i koldt vejr, er der faktisk tale om kondens.5 Dette er kroppens måde at regulere åndedrættets temperatur på, så luften ikke er alt for kold, når den kommer ned i lungerne.5
 • Nogle gange kan slim, der løber fra bihulerne bag i halsen, virke irriterende og føre til ondt i halsen.10
 • Krydsallergi er en reaktion, der normalt forårsager kløe i munden, på læberne og i halsen, når du spiser visse typer frugt, grøntsager og nødder. Men du kan også få kløe i næsen.11 

Udredning af allergisymptomer i næsen

Hvis du har vedvarende gener og irritation i næsen, kan det være en god idé at tage til lægen. Forsøg at være så specifik som muligt, når du fortæller lægen om dine gener. Er det kun næsen, der giver udfordringer, eller har du andre symptomer derudover? Ved at notere dine symptomer i en symptomdagbog kan du give lægen et bedre overblik over, hvad du oplever og hvornår generne opstår.

Mere om allergi og diagnose
En ung kvinde holder et lommetørklæde op mod næsen

Tjekliste for allergisymptomer i næsen10

 • Løbende næse
 • Tilstoppet næse
 • Nysen
 • Slim, der drypper ned i halsen
 • Kløende næse og øjne
Røde og rindende øjne kan være tegn på allergiske øjenproblemer. Gener i øjnene er relativt almindeligt ved høfeber og kan derfor være noget, du bør være opmærksom på.

Kan jeg blive testet for allergi i næsen?

Allergitests i form af f.eks. priktest eller blodprøver kan enten hjælpe til at identificere de allergener, der giver symptomer – eller medvirke til, at lægen kan udelukke allergi. Er der mistanke om, at symptomerne kan skyldes kronisk bihulebetændelse, vil lægen foretage undersøgelser for at afklare mulige årsager hertil. Næsetæthed kan også skyldes næsepolypper, som er bløde, ufarlige vækster, som nogle mennesker har.7 

Børn og næsetæthed

Allergisymptomer i næsen kan minde om en forkølelse. Hvis dit barn har gener i næse, øjne og/eller luftveje, som ikke går over, kan det være en god idé at få undersøgt, om årsagen kan være allergi. 
Astma og luftvejsallergier optræder ofte samtidigt hos børn12, men i mange tilfælde kan der også være en forbindelse til andre allergier. Når allergiske sygdomme udvikler sig i en forudsigelig rækkefølge, omtales det som den allergiske march13. Det starter typisk med tør hud ved fødslen, hvorefter spædbarnet udvikler eksem (atopisk dermatitis). Dette følges op af fødevareallergier hos helt små børn, og efter treårsalderen kan barnet udvikle høfeber (allergisk rhinitis).

Sådan kan du håndtere næsegener

For mennesker med allergi vil første skridt ofte være at undgå det allergen, man reagerer på. Er det ikke muligt at undgå allergenet, findes der medicin, som kan lindre symptomer på høfeber (allergisk rhinitis) midlertidigt. Hvis allergisymptomerne er så generende, at de påvirker dagligdagen, er det vigtigt at søge hjælp. En læge eller allergispecialist kan hjælpe dig med udredning og diagnose samt rådgive om hvilken behandling, der er rigtig for dig.

Kan jeg blive afhængig af næsespray mod allergi?

Næsespray, der anvendes til at lindre allergiske næsegener, skal ikke forveksles med den type næsespray som mange bruger, når de er forkølede. Slimhindehæmmende næsespray er effektiv til at åbne luftvejene ved forkølelse, men præparatet kan virke mod sin hensigt, hvis du bruger den i længere tid end anbefalet.14

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange danskere der er afhængige af slimhindehæmmende næsespray, men ifølge tal fra Danmarks Apotekerforening er salget af næsespray steget med 45% i perioden 2013-201914  Modsat den næsespray, der anvendes ved forkølelse, er næsespray med binyrebarkhormon, som anvendes ved allergi, ikke slimhindehæmmende og kan derfor anvendes dagligt i hele den periode, du har behov for behandling.15 Husk altid at læse indlægssedlen og følge lægens anvisning ved brug af lægemidler.

Undgå allergener

 • Undgå at røre ved dit ansigt eller gnide dig i næsen.
 • Ved pollenallergi: Hold øje med pollentallet i pollensæsonen, så du kan tilpasse dine aktiviteter og opholde dig indendørs på dage med høje pollental. Hold døre og vinduer lukkede for at undgå, at pollen finder vej inden for.
 • Undgå eller begræns din kontakt med kæledyr ved allergi mod dyrehår/skæl fra dyr.
 • Ved allergi mod husstøvmider: Sørg for regelmæssig og grundig rengøring af hjemmet. Brug gerne en støvsuger med allergivenligt filter og vask sengetøj på 60 grader hver 14. dag16

Lindring af næsesymptomer

Der findes flere typer medicin til lindring af symptomer på pollenallergi og høfeber. Næsespray, øjendråber og tabletter er eksempler på allergimedicin, der kan lindre løbende næse, nysen og kløe i næse eller øjne. Præparaterne kan også afhjælpe tilstoppet næse, men i mindre grad.10

Nogle symptomlindrende mediciner er håndkøbsmedicin, mens andre kræver, at du får en recept fra en læge. Følg altid lægens anvisninger og læs indlægssedlen.

Behandl årsagen til allergien

Allergivaccination (allergen immunterapi) behandler årsagen til allergien ved at påvirke en persons immunsystem over tid. Målet er at øge tolerancen over for allergener såsom pollen. En læge eller allergispecialist kan vurdere, om allergivaccination er relevant for dig.

10 praktiske tips når næsen skaber problemer

Husk disse gode råd som supplement til behandling med symptomlindrende allergimedicin – eller hvis du er forkølet.

Hvad gør man ved en løbende næse?

 1. Puds næsen forsigtigt uden at klemme næseborene sammen. Måske du har behov for at gøre det flere gange. På denne måde kan du rense næsen uden at sprede virus og uden at skade den sarte slimhinde.17
 2. Brug altid bløde lommetørklæder, hvis huden er sensitiv.
 

Hvordan lindrer man en tilstoppet næse?

 1. Varme drikke kan give en følelse af at trække vejret lettere og mere ubesværet ved forkølelse.18
 2. Specialdesignede næsestrips åbner næsegangene og kan være nyttige både ved snorken og hvis næsen er stoppet om natten.19
 3. En luftfugter kan lette næsetæthed og gøre det lettere at hoste slim op i perioder med tør vinterluft.20 Brug altid bløde lommetørklæder, hvis huden er sensitiv.
 

Andre gode råd ved næsegener

 1. Brug næsespray, der indeholder saltvand. Denne kan også medvirke til, at din allergimedicin virker bedre.21
 2. Skyl næsen med en næseskyller/næsehorn. Brug sterilt vand for at undgå infektion.23
 3. Træk forsigtigt vejret ind gennem dampen over en skål med nykogt vand eller tag et langt, varmt bad.
 4. For nogle kan det være en fordel at indånde æteriske olier som ravensara og sandeltræ, når de oplever symptomer på næseallergi.22
 5. Regelmæssige vejrtrækningsøvelser kan lindre løbende eller tilstoppet næse samt nysen og kløe.24

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Referencer:

1. Asthma and Allergy Foundation of America. COVID-19 (Coronavirus). Retrieved on 13 January 2023 from: 
https://aafa.org/asthma/asthma-triggers-causes/health-conditions-that-trigger-asthma/respiratory-infections-flu-cold-asthma/covid-19-new-coronavirus/

2. Sundhed.dk, Høfeber (allergisk snue), 13.01.2023
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/naesen/hoefeber-allergisk-snue/

3. Pawankar R, Mori S, Ozu C, Kimura S. Overview on the pathomechanisms of allergic rhinitis. Asia Pac Allergy. 2011 Oct. doi: 10.5415/apallergy.2011.1.3.157. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206239/ 

4. Freeman SC, Karp DA, Kahwaji CI. Physiology, Nasal. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526086/ 

5. Baroody F. M. How Nasal Function Influences the Eyes, Ears, Sinuses, and Lungs. Proceedings of the American Thoracic Society; 2010 Jul-. https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/pats.201007-049RN 

6. J. Bousquet et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA). Apr 2008, Vol 63, Issue 86. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x  
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x

7. American College of Allergy Asthma and Immunology. Sinus infections. Retrieved on 13 January 2023 from: 
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/sinus-infection/

8. Astma-Allergi Danmark, Længere og mere intens pollensæson i Danmark, 23.05.2022
https://www.astma-allergi.dk/nyheder/laengere-og-mere-intens-pollensaeson-i-danmark/ 

9. Leader P, Geiger Z. Vasomotor Rhinitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547704/ 

10. Asthma and Allergy Foundation of America. Nasal Allergies (Rhinitis). Retrieved on 22 February 2023 from: 
https://aafa.org/allergies/allergy-symptoms/rhinitis-nasal-allergy-hayfever/

11. Kashyap RR, Kashyap RS. Oral Allergy Syndrome: An Update for Stomatologists. J Allergy (Cairo). 2015. doi: 10.1155/2015/543928. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655061/

12. Peter Lange, Sundhed.dk, Astma og allergi, 03.11.2023.
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/lunger/sygdomme/astma/astma-og-allergi/

13. The Allergic or Atopic March, Asthma Allergy Foundation of America, John James, June 2020
https://aafa.org/allergies/living-with-allergies/allergic-march/ 

14. Danmarks Apotekerforening, Ritzau, Apotekerne frygter stigende afhængighed af næsespray, 06.05.2020 https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/13592936/apotekerne-frygter-stigende-afhaengighed-af-naesespray?publisherId=13559461 

15. Astma-Allergi Danmark, Næsespray og dråber, 01.06.2021
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/hofeber/behandling-af-hofeber/naesespray-og-draber/

16. Astma-Allergi Danmark, Behandling og forebyggelse af husstøvmideallergi, 21.02.2022
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/husstovmider/behandling-og-forebyggelse-af-husstovmideallergi/ 

17. Piromchai, P., Netnoi, J., Srirompotong, S. et al. Comparison of nasal patency after nose-blowing between pinch versus no pinch method: a randomized controlled trial. Sci Rep 11, 22084 (2021).
https://doi.org/10.1038/s41598-021-01631-6 https://www.nature.com/articles/s41598-021-01631-6 

18. Sanu A, Eccles R. The effects of a hot drink on nasal airflow and symptoms of common cold and flu. Rhinology. 2008 Dec-. 
https://www.rhinologyjournal.com/Rhinology_issues/719.pdf

19. Noss MJ, Ciesla R, Shanga G. Sleep Quality and Congestion with Breathe Right Nasal Strips: Two Randomized Controlled Trials. Adv Ther. 2019 Aug. doi: 10.1007/s12325-019-01005-5
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6822978/ 

20. MedlinePlus. Humidifiers and health. Retrieved on 22 February 2023 from:
https://medlineplus.gov/ency/article/002104.htm 

21. Rhinology Online. The role of saline nasal sprays or drops in nasal hygiene: a review of the evidence and clinical perspectives*. Retrieved 22 February 2023 from:
https://www.rhinologyonline.org/Rhinology_online_issues/manuscript_102.pdf 

22. Choi SY, Park K. Effect of Inhalation of Aromatherapy Oil on Patients with Perennial Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2016. doi: 10.1155/2016/7896081.  
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808543/

23. FDA. Is Rinsing Your Sinuses With Neti Pots Safe? Retrieved on 22 February 2023 from:
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/rinsing-your-sinuses-neti-pots-safe 

24. Nair S. Nasal breathing exercise and its effect on symptoms of allergic rhinitis. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. 2012 Jun. doi: 10.1007/s12070-011-0243-5.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392338/