Tag en allergitest

girl holding boy piggyback

Værd at vide om allergen immunterapi

Allergivaccination behandler årsagen

Forestil dig at vågne op til en solskinsdag, der bare kalder på morgenmad på terrassen! Det kan også være, du får lyst til at invitere familie og venner på picnic i parken eller drømmer om at slå dig ned på et tæppe på en blomstereng i selskab med en god bog.

For nogle pollenallergikere kan disse dejlige solskinsdage give bagslag. For når træerne springer ud, eller når græsset begynder at blomstre, står mange danskere klar med næsespray, øjendråber og tabletter eller andre former for præparater, der kan dæmpe allergisymptomerne. Kløende øjne, en tilstoppet næse, træthed, forværret astma eller andre gener kan nemlig være en hel normal del af hverdagen i pollensæsonen.

Mange mennesker med allergi bliver godt hjulpet på vej ved at undgå det, de er allergiske overfor og ved at bruge symptomlindrende medicin. Dette har dog ikke god nok effekt for alle. Allergivaccination går skridtet videre end midlertidig lindring af symptomer og kan være et alternativ, når allergi over tid er en hindring for normale hverdagsaktiviteter og god livskvalitet. Behandlingen retter sig mod den bagvedliggende årsag til allergien, og omprogrammerer immunforsvaret til ikke at se fx birkepollen som en trussel.

Hvad er allergivaccination?

En allergivaccination er en medicinsk behandlingform med regelmæssige indsprøjtninger eller indtag af tabletter, der har til formål at øge tolerancen hos allergiske patienter. Allergivaccination kaldes også hyposensibilisering eller allergen immunterapi og er den eneste behandlingsmetode, der retter sig mod selve årsagen til allergien.

Immunterapi kan mindske allergisymptomer og reducere medicinforbruget, og dermed kan en vaccination være med til at forbedre livskvaliteten hos mennesker med pollenallergi.

Behandlingsforløbet tager normalt tre år.

Hvem kan få en allergivaccination?

Allergivaccination kan være relevant for mennesker, der trods brug af symptomlindrende medicin har haft generende allergisymptomer med en negativ indvirkning på hverdagen gennem mere end to pollensæsoner. Hertil findes der også andre eksempler på situationer, der kan være relevante for overvejelserne omkring behandlingsmulighederne¹.

  • Hvis du har høfeber og begynder at få symptomer på astma eller problemer i luftvejene med hoste og trykken for brystet
  • Hvis du i længere perioder er helt afhængig af symptomlindrende medicin pga. allergi
  • Hvis du får bivirkninger af den medicin, du bruger i dag

Allergivaccination kan desuden være relevant for mennesker, der har haft en alvorlig allergisk reaktion på hvepse- eller bistik. 

Behandlingen kan være relevant for både voksne og børn over fem år. Tal med en læge, om immunterapi er den rette løsning for dig eller dit barn. Du kan bestille tid hos en øre-, næse- og halslæge uden henvisning. Børnelæger, allergilæger og lungelæger kan også hjælpe dig, men disse kræver dog henvisning fra egen læge.

Find en allergilæge eller en allergiklinik i nærheden af dig

Her kan du finde læger/klinikker med speciale i diagnosticering og behandling af allergi. Her kan du også se, om det er nødvendigt med en henvisning til speciallægen.En allergivaccination er en medicinsk behandlingform med regelmæssige indsprøjtninger eller indtag af tabletter, der har til formål at øge tolerancen hos allergiske patienter. Allergivaccination kaldes også hyposensibilisering eller allergen immunterapi og er den eneste behandlingsmetode, der retter sig mod selve årsagen til allergien.

Vidste du, at du ikke behøver en henvisning fra egen læge, når du bestiller tid hos en øre-, næse- og halslæge?

Find en allergilæge

Indtast postnummer eller adresse

Der kræves en henvisning fra en praktiserende læge


Indlæser...
Listevisningshow-listKortvisningshow-list
infographic women allergivaccination

Fjerner vaccinen allergien?

Uanset typen af allergibehandling vil målet altid være, at du oplever så få allergiske symptomer som muligt. Patienter, der får en god effekt af et vellykket forløb med immunterapi, kan opleve at føle sig raske – måske efter mange år med pollenallergi eller husstøvmideallergi.

Et behandlingsforløb med vaccine gør dig mindre modtagelig over for det stof, du er allergisk over for. Selv om din allergi måske aldrig går helt væk, vil en helt eller næsten symptomfri tilværelse give en øget følelse af frihed med langt færre begrænsninger i pollensæsonen.

En forebyggende indsats mod allergisk astma

Er du plaget af flere allergier, kan du vælge at behandle årsagen til den allergi, der giver dig de mest generende symptomer. Du kan i den forbindelse opleve en positiv sidegevinst ved at symptomerne fra andre allergier samtidig mindskes.

Foruden effekten på en eller flere allergier kan der forekomme andre afledte virkninger som følge af allergivaccinationen. Forskningsresultater viser en forebyggende effekt af allergivaccination, når det kommer til udvikling af nye allergier, samtidig med den kan reducere risikoen for luftvejsinfektioner og nedsætte risikoen for forværring af allergisk astma².

Allergitest – Er din behandling for pollenallergien god nok?

Tag vores allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du har det med din allergi. Resultatet af testen giver dig gode råd, som du kan tage med til lægen, når du skal tale om din pollenallergi.

Allergitest – får du den rette behandling til din pollenallergi?

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Høfeber: Vaccine eller symptombehandling?

Mange får gavn af at tage en række forholdsregler og anvende symptomlindrende præparater som næsespray, øjendråber og tabletter med antihistamin. Men denne type behandling er ikke altid effektiv nok for alle, der lider af allergi.

Modsat symptombehandling, der giver en midlertidig effekt, går allergivaccinationen et lag dybere og kan således være et godt alternativ i de tilfælde, hvor allergien over tid begrænser muligheden for helt normale hverdagsaktiviteter og påvirker livskvaliteten.

Vaccination er en behandling, som retter sig mod den bagvedliggende årsag til allergien. Det betyder, at behandlingen går ind og omprogrammerer dit immunsystem, så det ikke længere opfatter eksempelvis birkepollen som en trussel.

Grafik, der repræsenterer allergivaccination

Kan børn blive behandlet med indsprøjtninger?

Flere former for allergivaccination, herunder indsprøjtninger, kan være relevante til behandling af allergi hos børn. Dog skal barnet være fyldt fem år for at få behandling med immunterapi. Behandlingen kan reducere børns gener såsom træthed, koncentrationsbesvær og gener i næse, øjne og hals og samtidig reducere behovet for at lindre med allergimedicin.

Læs mere om allergibehandling for børn

Er der forskel på allergiindsprøjtning og allergivaccination?

En indsprøjtning er en form for allergivaccination. Ikke desto mindre er det vigtigt at skelne mellem allergivacciner og steroidinjektioner.  

Indsprøjtning med steriod er noget helt andet end allergivacciner og hyposensibilisering. Steroid gives typisk før pollensæsonen som et middel til at dæmpe allergisymptomerne midlertidigt, modsat allergivaccinen, som behandler årsagen til allergi.

Allergivaccination mod flere allergier

Har du flere allergier? Det er ikke usædvanligt at være allergisk over for flere allergener på samme tid, herunder flere typer pollen. Eksempelvis reagerer mange mennesker med birkepollenallergi også på pollen fra hassel, el, eg og bøg.

Men hvordan påvirker det allergivaccinationen? Behandlingen med hyposensibilisering kræver en sikker og præcis diagnose. Med denne behandling kan du øge din tolerance over for netop det stof, du er allergisk over for, men alligevel kan vaccinen også have en bredere effekt, hvis de øvrige allergener ligner stoffet i vaccinen. Dette fænomen kaldes en krydsreaktion. En allergivaccination kan således behandle ét allergen og samtidig reducere symptomer forårsaget af krydsreaktive pollenallergener.

doctor writing on women with marker allergivaccination

Allergi?

Allergitest og diagnose

I tvivl om du har pollenallergi eller noget andet? Nogle bider symptomerne i sig gennem flere sæsoner, før de bliver undersøgt, men sådan behøver det ikke være. Lægen kan tage en allergitest, diagnosticere og vejlede dig omkring dine muligheder for behandling. 

Diagnosticering af allergi

Skal jeg have en henvisning fra lægen?

Har du mistanke om pollenallergi eller andre former for allergi, bør du altid søge læge, så du kan blive undersøgt, diagnosticeret og sat i eventuel behandling. 

Du kan henvende dig hos din egen læge, men det er også muligt at bestille tid hos en øre-, næse- og halslæge uden henvisning.

Planlæg dit lægebesøg

Eventuelle bivirkninger ved allergivaccination

Alle former for behandlinger med lægemidler, herunder immunterapi, kan have bivirkninger. Disse kan variere alt efter hvilken type behandling, der er tale om. Fordi immunterapi har samme aktive ingrediens som det stof, du er allergisk over for, er det ikke unaturligt, at bivirkningerne kan minde om de symptomer, du allerede er bekendt med.

Selv om allergivaccination er en langtidsbehandling, er det heldigvis ikke sådan, at du er generet af bivirkningerne i hele behandlingsperioden. Milde, lokale bivirkninger opstår normalt i de første uger af behandlingen og opleves sjældnere senere i forløbet.

Fortæl altid lægen om de bivirkninger, du oplever, så du kan få den rette vejledning, når du har behov for det.

2 pills in a hand allergivaccination

Forskellige former for allergivaccination

Allergivaccinen starter altid med et besøg hos lægen og kan forløbe på to måder³:
• Tabletbehandling
• Injektioner

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.