Tag allergitesten

women grass behind

Allergisk over for pollen?

Alt du skal vide om pollenallergi

Er du generet af allergiske symptomer som snue, kløende eller rindende øjne, kriller i halsen eller gentagne nys i foråret og om sommeren? Så kan årsagen være pollenallergi, også kendt som høfeber.

Pollenallergien kan have stor indflydelse på dagligdagen i pollensæsonen, herunder arbejde, skole, motion og sociale aktiviteter. Generne kan desuden forstyrre din nattesøvn, påvirke koncentrationsevnen og give dig en følelse af at være uoplagt eller måske endda syg. At have allergi over for flere pollentyper såsom birk og græs kan føre til, at din sundhed og livskvalitet påvirkes over en længere periode hvert år.

Hvad er pollenallergi?

Du kan mærke, at der er noget i luften. Men hvad er pollen? Pollen er blomsterstøv fra planter og træer. Hos pollenallergikere svarer immunsystemet igen ved at producere antistoffer, når du udsættes for pollenkorn gennem vejrtrækningen.

De små pollenkorn indeholder allergener og andre allergifremkaldende stoffer, som påvirker immunsystemet til at producere antistoffer, hvilket resulterer i høfebersymptomer af varierende styrke. Pollenstøvet kommer fra en række forskellige planter, og således kan du også opleve at reagere på forskellige pollentyper.

Hvor mange har pollenallergi?

Er du plaget af allergi, pollen og nogle af de gener, der følger med? Så er du ikke alene. Pollenallergien er den mest almindelige form for allergi, som ca. hver femte dansker plages af, og således oplever op mod 1 million danskere hvert år symptomer på høfeber¹. En generende tilstand, der kan føre til allergisk astma. 

Pollenallergi kan ramme både børn og voksne

Pollenallergien kan give alvorligt generende allergisymptomer hos både børn og voksne, men hvornår kan man udvikle pollenallergi? De fleste vil udvikle allergi i barndommen, men allergien kan være en gene langt ind i voksenlivet².

Folkesundhedsrapporten fra norske FHI³ nævner bl.a. at:

  • Astma og allergiske sygdomme ofte optræder samtidig hos børn
  • Inden puberteten er der flere drenge end piger med astma og allergi
  • Blandt voksne rammes flere kvinder end mænd af allergi

Hvis barnet udvikler allergi, bør du få undersøgt generne hos lægen, som kan stille en diagnose og rådgive til den rette behandling. Du kan bestille tid direkte hos en øre-, næse- og halslæge uden henvisning fra egen læge. 

Læs mere om børn og allergi

Forskellige typer pollenallergi

Pollenallergien er en af de mest almindelige former for allergi i Danmark⁴. Den inddeles i tre overordnede kategorier: græspollenallergi, træpollenallergi og bynkeallergi.

Allergi over for træpollen
Støvet fra forskellige træsorter er et almindeligt tegn på, at pollensæsonen er skudt i gang. Forårsmånederne er som regel den største plage for dem, som har allergi over for birk, hassel, el eller andre træsorter. Nogle træer blomstrer dog meget tidligt, særligt efter en mild vinter, hvilket betyder, at symptomerne allerede kan vise sig i januar⁵.

Allergi over for græspollen
I Danmark findes der over 100 forskellige typer af græs⁶. Pollenkorn fra engrottehale og andre græsarter spredes især om sommeren men kan give symptomer fra maj til august.

Allergi over for bynke
Gråbynke, som er bynkefamiliens mest udbredte art i Danmark, blomstrer i sensommeren og det tidlige efterår, hvorfor den betragtes som pollensæsonens sidste plage. Gråbynken spreder mange små pollenkorn og har de seneste år fået selskab af artsfællen fra Sydeuropa, bynkeambrosien⁷.

girl wipes nose

Symptomer på pollenallergi

Som pollenallergiker kan du opleve mange gener. Derfor er det vigtigt at bemærke, at samme allergi kan variere fra person til person. Her er en liste over de mest almindelige symptomer:

  • Øjne: Røde, rindende og/eller kløende øjne. Nogle oplever også hævede øjenlåg. 
  • Næse: Allergisk snue, herunder nys, kløe og en løbende eller tilstoppet næse.
  • Hals: Kløe eller ømhed. Nogle oplever desuden hæshed. 
  • Luftveje: Hoste, trykken for brystet, pibende vejrtrækning og/eller forværring af astma. 
  • Mund: Nogle kan opleve kløe eller hævelse i munden, når de indtager visse typer mad som følge af en krydsallergi. 
  • Generelt: Nedsat almentilstand i form af træthed, koncentrationsbesvær, dårligere hukommelse og irritabilitet. 

Pollenallergien kan forstyrre din nattesøvn og give en følelse af ekstrem træthed i løbet af dagen. Både skole og arbejde kan således føles mere uoverkommeligt om foråret og sommeren, som samtidig er sæson for eksamen. Døjer du med allergi i en grad, at det er fysisk funktionsnedsættende, kan du søge dispensation, der giver dig ekstra tid til eksamensforberedelsen⁹.

Det kan være en god idé at føre symptomdagbog, hvor i du noterer hvordan og hvornår, du oplever allergisymptomer. Tag notaterne med til din praktiserende læge eller øre-, næse- og halslægen, som kan undersøge og eventuelt diagnosticere dig samt rådgive om mulighederne for behandling. 

Download symptomdagbogen

image fruits pollenallergi

Krydsallergi

Derfor kan allergikere reagere på mad

Kan man udvikle pollenallergi, kan man også udvikle krydsallergier. Krydsallergi betyder, at du reagerer på stoffer, som ligner det allergen, du har allergi over for. Pollenallergikere er derfor i større risiko for at reagere på lignende typer pollen og mad fra forskellige typer planter.
De som er hårdest ramt af pollenallergi er også dem, som er mest udsat for at få krydsallergier.

Læs mere om krydsallergi

De mest almindelige krydsallergier

Astma-Allergi Danmark angiver følgende som de mest almindelige krydsallergier¹⁰.

Birkepollen 
Æble, kiwi, pære, nektarin, kirsebær, fersken, blomme, abrikos, gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, selleri, hasselnød, jordnød/peanut, mandel, paranød, valnød.

Græspollen
Appelsin, melon, tomat, ærter, jordnød/peanut.

Bynkepollen
Melon, solsikkekerner, peberfrugt, gulerod, pastinak, persillerod, selleri, kamille, persille. 

Selleri + birkepollen eller bynkepollen
Har du allergi over for enten birkepollen eller bynkepollen, og reagerer du samtidig på selleri? Så kan du også opleve allergisymptomer på en række krydderier og krydderurter:
Anis, basilikum, dild, estragon, fennikel, karry, koriander, kommen, løvstikke, malurt, merian, oregano, paprika, peber, timian. 

6/10 astmatikere har også høfeber

Pollenallergi eller forkølelse?

Visse allergisymptomer kan minde om symptomerne på en forkølelse. Gener i øjne og næse, behov for næsespray, nys, irriteret hals og svælg samt hævede øjne kan alt sammen være tegn på begge dele. 

Bliv klogere på forskellen

Sådan stilles diagnosen 

Pollen, allergi, fokølet eller bare træt? Du får ikke styr på allergisymptomerne ved at gætte dig frem. Den bedste løsning er at lade en øre-, næse- og halslæge vurdere dine symptomer, testresultater og dit generelle helbred. Lægen kan bl.a. foretage en allergitest i form af priktest eller blodprøver for at fastslå, hvordan dit immunsystem reagerer på forskellige allergener, samt anbefale det videre forløb og vurdere om en allergivaccination skal være en del af behandlingen.

Hvornår starter pollensæsonen? 

Pollensæsonen starter i foråret, og langt de fleste vil opleve gener i forårsmånederne eller om sommeren, hvor spredningen af pollen er på sit kraftigste. Danmark er et lille land med relativt små klimamæssige variationer, og derfor er der ikke de store udsving i sæsonerne. Pollentallet kan dog variere mellem øst og vest. Grundet vestenvind og større nedbørsmængder vil pollentallet ofte være lavere i Vestdanmark¹³. 

Læs mere om pollensæsonen

Høfeber og klimaforandringer

Milde vintre og højere gennemsnitstemperaturer som følge af global opvarmning kan føre til længere og mere intense pollensæsoner¹⁴. Det kan også betyde, at den allergiske reaktion måske kommer på andre tidspunkter end tidligere. 

Et norsk studie fra 2020¹⁵ indikerer også, at flere mennesker oplever en øget pollenpåvirkning som følge af klimaforandringerne. 

Har vejret betydning for pollenspredningen?

Vejret og andre miljømæssige faktorer har indflydelse på spredningen af pollen i løbet af sæsonen. På tørre og varme dage med vind er der mere pollen i luften end normalt, hvilket kan medføre ekstra generende symptomer. Nogle vil desuden mærke meget til symptomerne på bestemte tidspunkter af dagen.

Dage med regn kan give mildere allergisymptomer og være et pusterum for pollenallergikerne. Efter en periode med varmt og tørt vejr kan kraftig regn eller stormvejr dog hvirvle pollenstøvet op og føre til en stigning af allergener i luften, når solen igen titter frem.

meadow pollenallergi

Tjek pollentallet

Pollentallet viser koncentrationen af pollen i luften i dit område. Dagens pollental er således et nyttigt og enkelt værktøj til dig, som har høfeber og gerne vil holdes opdateret på, hvornår der er flest pollen i luften. Hvis dine symptomer viser sig samtidig med, at der er store koncentrationer af en bestemt type pollen, kan det være et signal om, at du er allergisk over for denne type pollen.

Se dagens pollental

Kan pollenallergi behandles?

Nogle mærker kun lidt til pollenallergien, mens andre har mange gener. Hvis allergisymptomerne er så generende, at de påvirker dit velbefindende og din livskvalitet, bør du søge hjælp. En øre-, næse- og halslæge kan stille diagnosen og hjælpe dig til den rette behandling.

Her er tre muligheder til dig, som ønsker at tage kontrol over pollenallergien. 

1. Begrænsning af polleneksponering

Det er lettere sagt end gjort, når det gælder pollenallergi. Alligevel er der flere ting, du kan gøre for at undgå pollen og tilpasse dine aktiviteter på de dage, hvor koncentrationen af pollen er på sit højeste eller dine allergisymptomer er særligt generende. 

2. Lindring af symptomerne

Der findes forskellige typer medicin, som kan lindre symptomerne på høfeber. Symptomlindrende medicin fås både i håndkøb og på recept som næsespray, øjendråber og tabletter. Følg altid lægens anvisninger.

3. Behandling af årsagen

Allergivaccination, også kaldet immunterapi eller hyposensibilisering, behandler årsagen til allergien ved at påvirke dit immunforsvar, så det ikke længere opfatter pollen som noget farligt. En øre-, næse- og halslæge kan afgøre, om allergivaccination er den bedste behandling for dig.  

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Referencer:

1. Astma-Allergi Danmark, 23.05.22
https://www.astma-allergi.dk/nyheder/laengere-og-mere-intens-pollensaeson-i-danmark/

2. Netdoktor, 10.10.20
https://netdoktor.dk/sunderaad/fakta/naesenloeber.htm

3.Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi, 14.11.2022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/

4.Netdoktor
https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/hoefeber.htm

5. Allergiguiden
https://www.allergiguiden.dk/da/allergityper/pollenallergi/pollensaeson-og-pollentyper

6. Astma-Allergi Danmark, 05.07.21
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/pollenallergi/typer-af-pollen/graes/

7. Astma-Allergi Danmark, 19.07.21  
https://www.astma-allergi.dk/nyheder/arets-sidste-pollenplage-bynken-blomstrer-nu/

8. Astma-Allergi Danmark, 14.03.22
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/hofeber/hvad-er-hofeber/

9. Emagasin 1
https://emagasin1.dk/livsstil/pollenallergi-gaar-ud-over-eksamenslaesningen

10.Astma-Allergi Danmark
https://www.astma-allergi.dk/media/ftkfco42/krydsreaktioner-pollenallergi-og-mad-astma-allergi-danmark.pdf

11. Astma-Allergi Danmark
https://www.astma-allergi.dk/pollenportalen/allergi-hofeber-eller-astma-fa-styr-pa-symptomerne/

12. Lungeforeningen
https://www.lunge.dk/lunger/viden-noegletal-om-lungesygdomme

13. Astma-Allergi Danmark
https://www.astma-allergi.dk/pollenservices/den-komplette-pollenkalender/#pollenkalender-oest

14. Astma-Allergi Danmark
https://www.astma-allergi.dk/pollenservices/klimaforandringer/

15. Folkehelseinstituttet, Folkehelserapporten, Astma og allergi, 14.11.2022
https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/astma-allergi/