Allergibehandling

Få styr på din allergi

Giver pollen dig problemer?

Er du er frustreret over at gå glip af udendørsaktiviteter, føler dig træt, har du svært ved at koncentrere dig på jobbet? Pudser du næse hele tiden, og har du lyst til at gnide de kløende øjne på trods af symptomlindrende medicin? Så er det måske tid til at genoverveje din nuværende behandling.

Nogle oplever en tilfredsstillende lindring af deres allergisymptomer ved at tage korttidsvirkende symptomatisk medicin. For andre er symptombehandlende medicin ikke tilstrækkeligt.

Hvilken behandling er bedst for dig?

Der findes mange forskellige muligheder for behandlinger til dig, som har pollenallergi. Her kan du læse om, hvilke forskellige behandlingsmuligheder der er tilgængelige. Overordnet findes tre behandlingsprincipper – at undgå det du ikke kan tåle, symptomatisk medicin og allergivaccination.

Hvilken behandling der passer bedst til dig, beror på flere forskellige faktorer; type af symptomer, din almene helbredstilstand, eventuelle bivirkninger, og hvilken type behandling du selv ønsker. Du og din læge kan drøfte dette og finde frem til, hvilken behandling der er bedst for dig.

Hurtigt overblik over behandlingsmuligheder

Allergibehandling skema

 

Hvad mener du?
Hvad mener du?
Pollensæsonen er i gang. Hvordan håndterer du din pollenallergi?
Hvad mener du?
Pollensæsonen er i gang. Hvordan håndterer du din pollenallergi?
Jeg forsøger så vidt muligt at undgå pollen
Jeg tager symptomlindrende medicin
Jeg bliver/er blevet behandlet med allergivaccination
Andet

Mild allergi – undgå visse allergener

Det kan lindre allergisymptomerne at forsøge at undgå det, du ikke kan tåle. Ved visse typer af allergier, f.eks. fødevareallergi, er det lettere at undgå det, du er allergisk over for, end hvis det drejer sig om luftbårne allergener fra f.eks. pollen eller husstøvmider. Du kan også prøve med luftrensere i soveværelset for at forbedre luftkvaliteten.

Pollensæsonen er lang, og forårs- og sommermånederne kan være rigtigt besværlige. Desuden er det kedeligt ikke at kunne nyde ferien.

Fordele Ulemper
Lave omkostninger Det er næsten umuligt at få alle allergener væk
Ingen bivirkninger Kan føles begrænsende i din hverdag

Læs mere om at undgå allergener

Moderat allergi – medicin, der lindrer allergisymptomerne

Der findes mange forskellige typer af symptomatisk allergimedicin, f.eks. antihistaminer. Symptomatisk medicin giver en lokal symptomlindring, og derfor må mange tage flere forskellige former for medicin for at lindre symptomerne. For en pollenallergiker er det ikke ualmindeligt at have et præparat mod kløe i øjnene, et andet mod løbende næse og et tredje mod kløe i halsen eller astmasymptomer etc.

Fordele Ulemper
Hurtig symptomlindring Der kan forekomme bivirkninger
  Det kan blive dyrt i det lange løb
  Ingen længevarende forbedring af allergisymptomerne


Læs mere om symptomatisk allergimedicin

Svær allergi – behandling af årsagen til din allergi

Allergivaccination behandler årsagen til din allergi. Ved regelmæssigt at tilføre en dosis af det stof (allergen), som forårsager dine allergiproblemer, omstilles dit immunsystem, og tolerancen over for allergenet øges.

Da det tager tid at omstille immunforsvaret, anbefales det, at du starter behandlingen mindst 16 uger inden den forventede start af pollensæsonen for at få den bedst mulige effekt af behandlingen.

Fordele Ulemper
Behandler årsagen til allergien Der er risiko for bivirkninger
Giver en længevarende forbedring af de allergiske symptomer, ud over symptomlindring i behandlingstiden Behandlingstiden er ca. 3 år


Læs mere om allergivaccination

Søg hjælp til din allergi

Gør noget ved din allergi og mindsk dine allergisymptomer.

Find en klinik nær dig

Mulige spørgsmål til din læge

Inden et besøg hos lægen kan det være godt at forberede sig. Her finder du forslag til spørgsmål om allergi, du kan stille din læge.

12 spørgsmål til din læge

Hvilken behandling passer til dig?

Hvilken type behandling der er den bedste for dig, vil afhænge af flere faktorer, blandt andet hvilke høfebersymptomer du har, hvor alvorlige de er, din almene helbredstilstand, dine egne ønsker og bivirkningerne ved de forskellige behandlingsmetoder.

Allergi og astma

Generes du af allergi, så er der risiko for, at du kan udvikle astma. Hvis du undlader at behandle din allergi, øges risikoen for astma. Derfor er det vigtigt, at du får en diagnose og korrekt behandling så tidligt som muligt.

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Sidst opdateret 12/07/2023