Allergibehandling

Allergibehandling

Allergimedicin mod pollenallergi

Kender du frustrationerne ved at blive ramt af en allergisk reaktion, så snart du vil ud og nyde det gode vejr? Plages du af træthed, eller har du svært ved at koncentrere dig? Får du røde øjne eller skal du konstant pudse næsen, selv om du husker at bruge øjendråber, næsespray eller anden medicin mod høfeber og allergi?

Pollenallergi giver problemer for op mod 1 million danskere hvert år og gennem de seneste år, har man set en stigning i mennesker, der får høfeber¹. Det er imidlertid ikke alle, der får den optimale behandling, hvilket kan påvirke livskvaliteten for den enkelte. Med en velbehandlet allergi kan du dog mindske symptomerne og mindske risikoen for at udvikle allergisk astma.

I denne artikel kan du læse mere om allergibehandling og medicin til behandling af pollenallergi. Er du generet af allergi, bør du tale med lægen om dine allergisymptomer med henblik på at få den rette allergibehandling.

Forskellige former for allergibehandling

Mennesker er forskellige. Også når det gælder allergi og høfeber. En allergisk reaktion kan vise sig på forskellige måder, og det lægemiddel, der fungerer for den ene, fungerer måske ikke for den anden. Heldigvis findes der flere former for allergibehandling. Uanset behandlingen vil målet være at mindske symptomerne, så mennesker med allergi kan komme igennem pollensæsonen så problemfrit som muligt.

De tre grundprincipper inden for behandling af pollenallergi er:

Pollenallergi: symptombehandling eller årsagsbehandling?

Du har måske hørt om nogen, der får indsprøjtninger med binyrebarkhormon (steroid) for deres allergi? Binyrebarkhormon kan i sjældne tilfælde gives forud for en pollensæson ved injektion i musklerne². Injektioner med binyrebarkhormon skal dog ikke forveksles med allergivaccination, som virker på en helt anden måde. Hvor injektionerne med binyrebarkhormon dæmper allergisymptomer i en periode ved at reducere inflammation, behandler allergivaccinationen årsagen til allergi.

Hvornår skal du kontakte lægen?

Er du generet af et eller flere symptomer på allergi, kan du henvende dig hos din egen læge eller en øre-, næse- og halslæge, uden at det kræver en henvisning. Lægen vil kunne stille en allergidiagnose ud fra en blodprøve eller priktest på huden samt din sygehistorie³.

Det kan være nødvendigt at kontakte lægen, hvis:
● dine problemer påvirker din præstation i skolen eller på arbejde, dit sociale liv, fritidsaktiviteter og/eller søvn
● du har gener, selvom du tager allergimedicin som foreskrevet
● du får bivirkninger af den behandling, lægen har anbefalet
● dine symptomer ændres eller forværres
● du dagligt over en længere periode eller hele året har behov for medicin

Guide til lægekonsultationen

Allergitest og diagnose

Er du i tvivl, om du er allergisk over for pollen aller noget andet? Nogle plages gennem flere pollensæsoner, før de får undersøgt symptomerne, men du behøver ikke vente. En blodprøve eller priktest på huden, hvor du udsættes for små doser af forskellige allergener, kan vise, hvad du er overfølsom over for. I kombination med din sygdomshistorie kan en læge stille diagnosen og hjælpe dig til det videre forløb.

Mere om diagnosticering af allergi

Allergitest – får du den rette behandling til din pollenallergi?

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

null

Dit resultat

Dine VAS point:0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point:Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point:Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point:På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Før dagbog over de allergiske reaktioner

Det kan være svært at huske, hvornår du sidst havde kløende øjne eller løbende næse, hvornår øjendråber og næsespray virkede bedst, eller hvornår på året symptomerne starter. Med en symptomdagbog kan du notere symptomerne ved en allergisk reaktion og få overblik over, hvad du er overfølsom over for. Har du styr på dine mest almindelige symptomer ved høfeber, er du godt rustet til lægebesøget.

En kvinde nyser. Kløe, nys eller en stoppet næse er almindelige symptomer på høfeber.

Allergibehandling: Få din allergi under kontrol

Hvilken type behandling, der passer til dig, afhænger af dine symptomer, graden af ubehag, hvordan du reagerer på behandlingen og hvilken type behandling du ønsker for din allergi.

Tag en snak med din læge, som kan vurdere, hvilken behandlingsform, der er mest hensigtsmæssig for dig.

En infografik, der viser behandlingstrappen for allergi

Allergibehandling følger normalt disse trin. Har du trods din behandling generende symptomer på høfeber, kan det give mening at fortsætte til næste trin på behandlingsstigen.

Et godt råd er at undgå det, du er allergisk over for. Men hvor du kan undgå pelsdyr, er det svært at undgå pollen. Med dagens pollental kan du dog tage visse forholdsregler -Du kan dog tage visse forholdsregler – også på dage, hvor der er meget pollen i luften

Der findes mange former for symptomlindrende medicin til høfeber, bl.a. næsespray, øjendråber og allergipiller med antihistamin.

Allergivaccination kan være aktuelt for mennesker, der ikke oplever tilstrækkelig hjælp af anden behandling. Ved regelmæssigt at tilføre en dosis af det stof (allergenet), du er allergisk over for, påvirkes immunsystemet ved at øge tolerancen over for stoffet.

Hvilke typer allergipiller findes der?

Der findes to overordnede typer tabletter til behandling af allergisymptomer. Mange fås i håndkøb på apoteket, mens andre kun fås på recept.

Når det gælder allergipiller, er det vigtigt at skelne mellem tabletter, der indeholder antihistaminer og lindrer symptomerne, og de tabletter, der anvendes som led i immunterapi.

Antihistaminer: Tabletter mod symptomer på allergi

Antihistaminer kan være effektive og give øjeblikkelig lindring ved allergisymptomer som nysen, løbende eller tilstoppet næse samt kløende næse og øjne. Til lindring af høfeber anvendes ikke-sløvende antihistaminer baseret på de virksomme stoffer i de enkelte tabletter⁴. For bedste virkning bør antihistamin tages forud for den allergiske reaktion. Virkningen er kortvarig, og du skal derfor tage tabletter hver gang, symptomerne opstår.

Allergen immunterapi: Tabletter til årsagsbehandling af høfeber

Allergivaccination er et længerevarende behandlingsforløb, der gives som tabletter eller indsprøjtning. Ved allergen immunterapi får du over længere tid indsprøjtninger eller piller med det allergen (stof), du er allergisk for. De virksomme stoffer er lavet på naturens egne ingredienser, fx græspollen eller birkepollen. Når du udsættes for små mængder af disse virksomme stoffer over en længere periode, stimuleres immunsystemet til at øge tolerancen for det stof, du er allergisk over for.

Sammenligning af allergibehandlinger

Hvilken effekt har behandlingen?
Symptomatisk medicin (fx antihistaminer og slimhindedæmpende midler)
  • Kan give øjeblikkelig men kortvarig lindring. Behandler specifikke allergisymptomer (fx tilstoppet næse, kløende næse, løbende næse, nys og røde og kløende øjne).
Allergivaccination (hyposensibilisering)
  • Kan potentielt have en langvarig effekt. Allergen immunterapi er den eneste form for behandling, der behandler årsagen til allergi. Det sker ved at ændre immunsystemets reaktion på det stof (allergen), som du er allergisk over for.
Hvordan skal det tages?
Symptomatisk medicin (fx antihistaminer og slimhindedæmpende midler)
  • Tabletter, øjendråber og/eller næsespray.
Allergivaccination (hyposensibilisering)
  • Tabletter eller injektioner.
Hvornår skal det tages?
Symptomatisk medicin (fx antihistaminer og slimhindedæmpende midler)
  • Løbende, hver gang der opstår symptomer i pollensæsonen.
Allergivaccination (hyposensibilisering)
  • Afhængig af behandlingsformen. Tabletter tages dagligt, mens injektioner fås ugentligt i begyndelsen. Derefter hver 6. til 8. uge.
Hvor længe varer behandlingen?
Symptomatisk medicin (fx antihistaminer og slimhindedæmpende midler)
  • Det kan være nødvendigt at tage symptomlindrende medicin gennem en stor del af livet. Effekten af behandlingen aftager, og du må derfor gentage behandlingen hver gang, der opstår symptomer.
Allergivaccination (hyposensibilisering)
  • En allergivaccination mod pollenallergi er et forløb over tre år, hvorefter behandlingen afsluttes.
Hvor får jeg medicinen eller behandlingen?
Symptomatisk medicin (fx antihistaminer og slimhindedæmpende midler)
  • Mange symptomdæmpende lægemidler fås i håndkøb på apoteket. Enkelte kræver recept.
Allergivaccination (hyposensibilisering)
  • Tag kontakt til din læge eller en øre-, næse- og halslæge, som kan vurdere, om du er egnet til allergivaccination.
Symptomatisk medicin (fx antihistaminer og slimhindedæmpende midler) Allergivaccination (hyposensibilisering)
Hvilken effekt har behandlingen? Kan give øjeblikkelig men kortvarig lindring. Behandler specifikke allergisymptomer (fx tilstoppet næse, kløende næse, løbende næse, nys og røde og kløende øjne). Kan potentielt have en langvarig effekt. Allergen immunterapi er den eneste form for behandling, der behandler årsagen til allergi. Det sker ved at ændre immunsystemets reaktion på det stof (allergen), som du er allergisk over for.
Hvordan skal det tages? Tabletter, øjendråber og/eller næsespray. Tabletter eller injektioner.
Hvornår skal det tages? Løbende, hver gang der opstår symptomer i pollensæsonen. Afhængig af behandlingsformen. Tabletter tages dagligt, mens injektioner fås ugentligt i begyndelsen. Derefter hver 6. til 8. uge.
Hvor længe varer behandlingen? Det kan være nødvendigt at tage symptomlindrende medicin gennem en stor del af livet. Effekten af behandlingen aftager, og du må derfor gentage behandlingen hver gang, der opstår symptomer. En allergivaccination mod pollenallergi er et forløb over tre år, hvorefter behandlingen afsluttes.
Hvor får jeg medicinen eller behandlingen? Mange symptomdæmpende lægemidler fås i håndkøb på apoteket. Enkelte kræver recept. Tag kontakt til din læge eller en øre-, næse- og halslæge, som kan vurdere, om du er egnet til allergivaccination.

Allergimedicin og bivirkninger

Alle lægemidler, både i håndkøb og på recept, kan give bivirkninger. Disse varierer fra præparat til præparat, ligesom bivirkningerne kan være forskellige fra person til person. Derfor bør du altid læse indlægssedlen og følge lægens anvisning. Vær desuden særlig opmærksom på eventuelle bivirkninger, hvis dit barn tager lægemidler mod allergi.

Bivirkninger ved symptomlindrende lægemidler

Der findes næsespray og øjendråber med antihistaminer og/eller binyrebarkhormon og tabletter med antihistamin. Nogle oplever en god effekt med øjendråber og næsespray med binyrebarkhormon og eller antihistamin. Disse lindrer lokalt og bivirkninger er sjældne. De nyere generationer af antihistaminer, de såkaldt ikke sløvende antihistaminer, har markant færre bivirkninger end tidligere generationer. Dog oplever nogle alligevel bivirkninger som træthed, mundtørhed og koncentrationsbesvær som følge af medicinen⁶.

Bivirkninger ved allergivaccination (allergen immunterapi)

Bivirkninger optræder hyppigst i begyndelsen af behandlingen. Behandlingen starter derfor altid hos en læge, som følger op på eventuelle allergiske reaktioner. Immunsystemet vil fortælle dig, hvis det bekæmper et stof, det opfatter som problematisk, men husk, at dette også er et tegn på, at behandlingen virker. Fordi injektioner eller tabletter indeholder det stof, du har allergi over for, er det ikke unormalt at allergivaccinen kan give symptomer som kløende øjne, rindende øjne, stoppet næse eller løbende næse i begyndelsen af behandlingen.

Informer altid din læge, hvis du har spørgsmål eller bekymringer om bivirkninger fra allergipiller, næsespray eller øjendråber, herunder håndkøbsmedicin.

Lægemidler til gravide med allergi

Er du gravid, er det helt naturligt at være ekstra forsigtig med brugen af medicin for ikke at skade fosteret. Der findes dog flere gode løsninger til gravide og ammende mødre, som har behov for lindring af symptomerne. Allergipiller med antihistamin bør anvendes med forsigtighed, og allergiske symptomer bør fortrinsvis behandles lokalt med næsespray eller øjendråber⁶. 

Tæt opfølgning af den gravide kvinde er vigtig, så symptomer på allergi ikke forringer livskvaliteten under og efter graviditeten.

Allergisymptomer

Lægemidler til børn med allergi

Pollensæsonen kan være udfordrende for børn med allergi. Børn får samme symptomer som voksne, herunder kløe og andre gener i øjnene og næsen, og kan derfor have brug for samme behandling som voksne.

Allergi hænger ofte sammen med astma hos børn⁷. Vær derfor særlig opmærksom på hoste, pibende vejrtrækning og andre symptomer på astma. Med den rette behandling, kan du sikre dit barn en bedre hverdag og samtidig reducere risikoen for, at allergien udvikler sig til astma.

Mere om børn, allergi og behandling

Astma, allergi og høfeber

Pollenallergi, også kendt som høfeber og allergisk rhinitis, er den mest almindelige form for allergi i Danmark. De fleste vil udvikle allergi i barndommen, og generne vil hos mange forsvinde i 30-40 års alderen⁸.

Det er mest almindeligt at opleve symptomer som røde øjne, tilstoppet næse, løbende næse, o.lign., hvilket kan gøre det svært at skelne pollenallergi fra en almindelig forkølelse. Oplever du symptomer i de nedre luftveje, fx pibende vejrtrækning, trykken for brystet eller hoste, kan det være et tegn på allergisk astma⁹. Da ubehandlet pollenallergi kan udvikle sig til astma, bør du være særlig opmærksom på symptomerne og kontakte lægen, som kan stille den rigtige diagnose og igangsætte et eventuelt behandlingsforløb. 

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.

Referencer:

1.   Astma-Allergi Danmark, Hvad er høfeber? 14.03.2022
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/hofeber/hvad-er-hofeber/
 

2.   Allergileksikon.dk, Steroider eller binyrebarkhormon
https://allergileksikon.dk/behandling/medicin/steroider/
 

3.   Astma-Allergi Danmark, Har jeg (pollen)allergi?
https://www.astma-allergi.dk/pollenportalen/har-jeg-pollen-allergi/
 

4.   Jordemoderforeningen.dk, Antihistaminer,
https://jordemoderforeningen.dk/forside/fag-forskning/farmakologi/28-antihistaminer/
 

5.   Netdoktor.dk, Antihistaminer, 10.05.2022
https://netdoktor.dk/ordbog/antihistaminer.htm
 

6.   Jordemoderforeningen.dk, Antihistaminer,
https://jordemoderforeningen.dk/forside/fag-forskning/farmakologi/28-antihistaminer/
 

7.   Sundhed.dk, Astma og allergi, 09.08.2021
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/lunger/sygdomme/astma/astma-og-allergi/
 

8.   Netdoktor.dk, Når næsen løber af allergi og høfeber, 10.10.2020
https://netdoktor.dk/sunderaad/fakta/naesenloeber.htm
 

9.   Astma-Allergi.dk, Hvad er høfeber, 14.03.2022
https://www.astma-allergi.dk/viden-om/hofeber/hvad-er-hofeber/