Pollental for Holbæk

Er du i tvivl om hvilken type og om der er mange pollen i luften der, hvor du befinder dig? Har du pollenallergi kan det være en fordel at planlægge efter pollenprognoserne, som giver dig mulighed for at tjekke pollental for i dag og i morgen i Holbæk.

Dagens pollental er baseret på det gennemsnitlige antal pollen pr. kubikmeter luft pr. dag målt mellem kl. 13 i går og frem til kl. 13 i dag. Pollentallet er det tætteste, vi kan komme på et her og nu-estimat for mængden af pollen i luften.

info-pollen

Pollendata for den valgte by på drop-down listen er baseret på den nærmeste målestation. I Danmark er der i øjeblikket to pollenfælder i hhv. Østdanmark (København) og Vestdanmark (Viborg). Derfor skal du bruge pollenvarslingen og pollentallet som et billede på pollentendensen.

No data
Lav
Moderat
Høj

Alternaria

No data

pollen alternaria

Alternaria

Birk

No data

pollen birk

Birk

Bynke

No data

pollen bynke

Bynke

Cladosporium

No data

pollen cladosporium

Cladosporium

El

No data

pollen el

El

Elm

No data

pollen elm

Elm

Græs

No data

pollen græs

Græs

Hassel

No data

pollen hassel

Hassel

No data
Lav
Moderat
Høj

PollensprednNo data akkurat nå

Sjekk pollensprednNo data i ulike områder. Kartet oppdateres regelmessig.

Veldig lav
Lav
Moderat
Høy
Sun

Temperatur

Sun

Vindstyrke

Sun
Sun

Luftfugtighed

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Pollental

Pollental

Årets pollensæson er overstået!Tjenesten starter normalt i midten af februar og stopper i slutningen af august.

Allergitest – får du den rette behandling til din pollenallergi?

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever din pollenallergi og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

Dit resultat

Dine VAS point: 0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen generSvære gener

0-2 point: Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point: Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point: På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Når pollenspredningen volder problemer

Pollensæsonen i Danmark strækker sig fra de første træpollen fra hassel florerer i februar og indtil bynken og bynkeambrosien blomstrer helt frem til oktober¹. Har det været en mild vinter, kan nogle træarter blomstre tidligt, og alt efter vejret og temperaturen kan bynke også fortsætte med at sprede pollen et godt stykke ind i efteråret. Det forlænger pollensæsonen – især for dem, der har allergi over for flere typer pollen.

Pollenkalender

LavModerateHøj
 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOctNovDec
 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOctNovDec
Udformet på baggrund af Den Komplette Pollenkalender, der er udarbejdet af Astma-Allergi Danmark og Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Pollenkalenderen er baseret på en 35-årig klimatisk analyse i perioden 1985-2020 og en 9-årig detaljeret analyse af pollendata indsamlet på målestationen i København i perioden 2011-2020.
https://hoefeber.astma-allergi.dk/pollenkalenderen

Pollental for dit nærområde

Når du kender pollentallet og ved hvilken type pollen, der er i dit nærområde, bliver det nemmere at planlægge din dag, da du kan gøre en aktiv indsats for at reducere eksponeringen for pollen så meget som muligt. Vores pollental giver dig den mest præcise prognose over dit lokalområde.

3 ting der påvirker pollentallet

Vejr:

Tørre, varme dage med sol og vind er gunstige for spredningen af de små, lette pollen.

Sæson:

Forår og sommer er de tidspunkter på året, hvor flest danskere oplever symptomer på allergi. I pollenkalenderen kan du se, hvornår de forskellige typer af pollen normalt spreder sig.

Klimaforandringer:

Et varmere klima kan påvirke pollensæsonen ved at øge pollenproduktionen og forlænge sæsonen. Temperatur, regn og vind kan resultere i, at flere mennesker udvikler allergi, ligesom de allergikere, der allerede har pollenallergi, kan opleve flere symptomer².
Planlæg bedre - brug pollenadvarslen!

Hvorfor er der så mange pollen i luften?

Pollenspredningen er afgørende for naturen. Mange planter og træer er afhængige af vinden for at bære pollen med sig, så de kan formere sig. Det er også grunden til, at vindbestøvede planter som græs og træer normalt udsender store mængder pollen³.

På dage hvor pollentallene er høje, kan allergikere med stor sandsynlighed opleve mange generende symptomer. For når de usynlige pollen flyver gennem luften, når pollensæsonen peaker om foråret og om sommeren, er det næsten umuligt at skærme sig for pollen.

Gode råd til dage med højt pollental

Det er ikke nogen let opgave helt at undgå eksponering for pollen, som udløser symptomer på allergi. Der er dog alligevel nogle ting, du kan gøre for at reducere din eksponering for pollen og beskytte dig selv på dage, hvor der er meget pollen i luften:

  • Bliv indendørs, hvis det er muligt
  • Hold vinduer og døre lukkede, og vent med at lufte ud til pollentallet er lavere
  • Undgå at tørre sengetøj udenfor – brug i stedet en tørretumbler eller tør tøjet indendørs
  • Hold pollen væk fra soveværelset. Gå gerne i bad og vask håret, inden du går i seng, og opbevar dit tøj i et andet rum

Flere gode råd

Kontakt din læge, hvis rådene til at undgå pollen ikke hjælper tilstrækkeligt på din allergi. I stedet for at lade generende symptomer ødelægge de gode forårs- og sommerdage, kan du tage kontrol over din pollenallergi med en rigtig behandling.

Hvorfor har mængden af pollen betydning for allergi?

Hvorfor har mængden af pollen betydning for allergi?

Pollenallergi, også kaldet høfeber, er betegnelsen for, at dit immunsystem overreagerer på en eller flere typer pollen. Den allergiske reaktion opstår, når du trækker vejret og indånder pollen. Her har det betydning, om der er meget eller lidt pollen i luften.

Hvis du har pollenallergi, er der større sandsynlighed for, at du får symptomer, når pollenspredningen er kraftig i det område, du befinder dig i.

Allergi mod birk, græs eller bynke

Pollenallergi er den mest almindelige form for allergi, der rammer cirka 1 million danskere hvert år⁴. Mens birk er den træsort, som flest danskere med allergi over for træpollen reagerer på⁵, er græspollen ifølge Astma Allergi Danmark den type pollen, der påvirker flest danskere 6. Det er nemlig intet mindre end 6 ud af 10 pollenallergikere, som har græsallergi. Hvis du har allergi over for én type pollen, fx birkepollen, kan du også reagere på pollen fra andre træsorter. For nogle kan dette medføre mere eller mindre generende symptomer en stor del af året.

Er dagens pollental det samme overalt?

Nej. Pollentallet afhænger af vejr, vind og hvilke træer og typer af græs, der er i området. Har du allergi over for birkepollen og er bosat i Østdanmark, kan du eksempelvis være mere generet af pollenallergi, da vestenvind og en højere koncentration af birk giver høje pollental i denne del af landet⁷. Du kan finde dagens pollental i dit område med pollen- appen Klarify.

Hvad bør jeg gøre, hvis der er mange pollen i luften?

Du kan reducere symptomer som kløende øjne, løbende næse og gener i luftvejene ved at undgå pollen på bestemte tidspunkter med højt pollental. Undgå udendørs aktiviteter og bliv indenfor med lukkede vinduer og døre på de tidspunkter, hvor der er flest pollen. Pollenfiltre til vinduerne kan også forhindre, at pollen spredes i hjemmet. Undgå at tørre tøj udendørs, da pollen kan sætte sig fast. Skift tøj, når du kommer hjem og vask dit hår, inden du går i seng.

Hvornår er der risiko for høje pollental?

Forår og sommer er højsæson for høje pollental, men du kan dog opleve et højt pollental hele pollensæsonen. Træer som hassel og elm kan starte med at sprede pollen så tidligt som februar, efterfulgt af birk i forårsmånederne og græs om sommeren. Pollensæsonen slutter med bynkepollen omkring september eller oktober. Vær desuden opmærksom på, at pollentallet er højest i dagtimerne og lavest om natten. Du kan især opleve høje pollental på lune og solrige dage, mens overskyede dage samt dage med regn kan resultere i et lavere pollental.

Tjek dagens pollental med klarify pollen-app

Er du generet af pollen fra birk, bynke eller græs? Klarify er en personlig allergi-app, der hurtigt, nemt og præcist giver dig overblik over din pollenallergi. Med klarify-appen kan du tjekke pollenkalenderen, der viser pollensæsonen for de vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. I appen kan du også føre dagbog over dine høfebersymptomer og få et personligt tilpasset indblik i netop din allergi, så du nemmere kan planlægge udendørs aktiviteter og reducere symptomerne.

Find Klarify-appen her