Find en allergilæge eller en allergiklinik i nærheden af dig

Her kan du finde læger/klinikker med speciale i diagnosticering og behandling af allergi. Her kan du også se, om det er nødvendigt med en henvisning til speciallægen.

Vidste du, at du ikke behøver en henvisning fra egen læge, når du bestiller tid hos en øre-, næse- og halslæge?

Find en allergilæge

Indtast postnummer eller adresse

Der kræves en henvisning fra en praktiserende læge


Indlæser...
Listevisning show-list Kortvisning show-list

Hvilke typer læger beskæftiger sig med allergibehandling?

Der findes forskellige typer af klinikker, der modtager patienter med allergi, fx lægecentre, astma- og allergiklinikker, lunge- og allergiklinikker, øre-næse-hals-klinikker, børne- og allergiklinikker samt privatpraktiserende speciallæger.

Typisk vil du i første omgang tage kontakt til din praktiserende læge. En praktiserende læge kan både diagnosticere og igangsætte allergibehandlingen.

Imidlertid kan det i nogle tilfælde være svært at diagnosticere allergi og finde frem til den rette behandling. I disse tilfælde er det rart at vide, at der findes læger med særligt speciale i allergi, fx øre-, næse- og halslæger, allergologer, dermatologer, lungelæger og børnelæger.

Øre-, næse- og halslæger er den eneste gruppe af speciallæger, som ikke kræver henvisning fra din praktiserende læge.

Allergiklinikker:

  • Allergiklinikker i Region Hovedstaden
    København, Albertslund, Allerød, Ballerup, Birkerød, Charlottenlund, Frederikssund, Gentofte, Helsingør, Hellerup, Hillerød, Holte, Hvidovre, Hørsholm, Rødovre, Kastrup, Kgs. Lyngby, Rønne, Søborg, Taastrup, Valby, Vanløse
  • Allergiklinikker i Region Midtjylland
    Aarhus, Brabrand, Gødstrup, Hinnerup, Holstebro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive, Viborg
  • Allergiklinikker i Region Nordjylland
    Aalborg, Brønderslev, Hjørring, Nykøbing, Thisted
  • Allergiklinikker i Region Sjælland
    Greve, Køge, Maribo, Nykøbing Falster, Næstved, Roskilde, Rønnede, Slagelse, Solrød Strand, Vordingborg
  • Allergiklinikker i Region Syddanmark
    Aabenraa, Assens, Esbjerg, Faaborg, Fredericia, Grindsted, Haderslev, Kolding, Middelfart, Nyborg, Odense, Svendborg, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle

Hvornår bør man opsøge en læge eller en allergilæge?

Allergi kan have stor indflydelse på dit velbefindende og din hverdag. Derfor er det afgørende, at du tager symptomerne alvorligt, og i langt de fleste tilfælde er der hjælp at hente. Målet er, at du skal kunne fungere så normalt som muligt – uden din arbejdsdag, din skolegang eller dit sociale liv påvirkes negativt af allergien.

Tag kontakt til din læge og fortæl, hvad du oplever. Din sygdomshistorie er afgørende for at kunne stille diagnosen. Som supplement til sygdomshistorikken kan lægen anbefale, at der foretages en allergitest.

Du bør overveje at opsøge din læge, hvis du oplever:

  • at generne fra allergien påvirker præstationerne på dit job eller i skolen eller går ud over dit sociale liv, fritidsaktiviteter og/eller din søvn
  • gener på trods af, du tager allergimedicin som foreskrevet
  • bivirkninger af den allergibehandling, som lægen har anbefalet dig
  • at symptomerne ændrer sig eller forværres, eller hvis du oplever astmasymptomer
  • at du har behov for medicin dagligt over en længere periode eller hele året
Forbered dig til mødet med din læge eller allergispecialist

Forbered dig til mødet med din læge eller allergispecialist

Din læge vil spørge ind til, hvornår du første gang opdagede allergisymptomerne, hvordan de kommer til udtryk, og hvor ofte du er generet af allergien. Derfor kan det være en god idé at forberede sig til konsultationen hos lægen. Noter hvordan allergien udspiller sig i hverdagen, hvilke symptomer du oplever og hvornår de opstår, og forbered de spørgsmål du har omkring allergi. Noter også eventuel medicin samt hvilke allergipræparater du tidligere har anvendt, da denne oplysning kan være relevant for at stille en diagnose og igangsætte allergibehandling.

For nogle kan det være en fordel at notere allergisymptomerne i en symptomdagbok som kan give et bedre overblik i samtalen med lægen. Noter fx hvilke symptomer du oplever, hvornår på dagen og året symptomerne opstår, hvilken allergimedicin du har anvendt, samt hvilken effekt medicinen har haft på allergien.

Dine daglige observationer kan være en stor hjælp, når der skal stilles en diagnose og igangsættes et behandlingsforløb. Samtidig kan dagbogen give dig mere klarhed og overblik over dit helbred og velbefindende.

Allergitest – får du den rette behandling til din pollenallergi?

Tag vores online allergitest og få svar. I testen beskriver du, hvordan du oplever pollenallergien og får nyttige tips til din næste konsultation hos lægen.

Dit resultat

Dine VAS point: 0

VAS point viser, hvor store gener du oplever fra din allergi på trods af, at du tager medicin

Ingen gener Svære gener

0-2 point: Dine gener er ikke så store. Du kan fortsætte med din nuværende behandling.

2-5 point: Du oplever lette til middelsvære gener. Kontakt din læge, så I sammen kan optimere din nuværende behandling.

5+ point: På trods af medicinering har du store gener, som sikkert påvirker din livskvalitet i pollensæsonen. Kontakt din læge for videre udredning. Allergivaccination kan være det næste skridt i din behandling.

Reference:Bousguet, P. J et al. Allergic rhinitis. Nature reviews, 2020; 6:95

Dit resultat

Allergitest hos lægen

Ved mistanke om allergi vil en læge typisk tilbyde en allergitest. En allergitest anvendes bl.a. til at give klarhed over hvilke allergener, der kan forårsage en allergisk reaktion, samtidig med at testen også kan udelukke andre allergener. Nogle allergitests kan foretages hos din praktiserende læge, mens andre kræver en henvisning til en allergispecialist, fx øre-, næse- og halslæger, lungelæger, allergologer eller børnelæger.

Her er de to typer allergitests som benyttes i Danmark:

Allergitest: Priktest

Priktesten er den mest almindelige allergitest. Testen foretages af sundhedspersonale, der ved hjælp af en lancet prikker små dråber med forskellige allergener på huden. Testresultatet kan ses efter 15 minutter, hvor eventuelle allergiske reaktioner viser sig på huden.

Allergitest: Blodprøve

Allergitest ved hjælp af en blodprøve er en metode, hvor du ikke bliver udsat for allergener. Blodprøven sendes til et laboratorium, som tester blodet for antistoffer (IgE). Hvis mængden af et antistof mod et specifikt allergen er høj, er det tegn på, at du er allergisk over for allergenet.

Find læger i andre dele af landet

Vælg region og se listen over allergilæger i nærheden af dig.

Liste over allergiklinikker
Hvilke symptomer bør jeg informere lægen eller allergilægen om?
Hvilke symptomer bør jeg informere lægen eller allergilægen om?

Hvilke symptomer bør jeg informere lægen eller allergilægen om?

Allergi kan give milde eller kraftige symptomer. Pollenallergi er sæsonbestemt og giver derfor normalt symptomer i en begrænset periode. Husstøvmider, skimmelsvamp og dyreallergi kan til gengæld give symptomer året rundt. Mens nogle ved lidt om, hvordan de håndterer deres allergi uden brug af medicin, kan det for andre være nødvendigt at bruge medicin for at håndtere symptomerne. Får du en forårs- eller sommerforkølelse på samme tid hvert år, eller oplever du snue og hoste en stor del af året? Så kan det være en god idé at tage kontakt til lægen, som kan undersøge dig for allergi og vejlede dig.

Hvornår skal jeg tage mit barn til en allergilæge?

Allergisymptomer kan påvirke barnets aktiviteter som leg og skolearbejde. Da nogle børn oplever hyppige luftvejsinfektioner, kan man nemt komme til at forveksle allergisymptomer med forkølelse. Oplever dit barn langvarige gener i luftvejene bør det undersøges af lægen, som kan vurdere, om der er behov for allergitest, behandling eller videre henvisning til en allergispecialist.

Hvornår skal jeg tage min teenager til en allergilæge?

De fleste unge mennesker kender som regel deres krop rigtig godt og kan som regel træffe fornuftige valg omkring deres helbred. Ikke desto mindre er det ikke alle, der er lige gode til at gå til lægen, når de oplever problemer.

Allergisymptomer kan påvirke skolegang såvel som træning og det sociale liv, og for nogle kan allergien føles som en psykisk belastning. Som forælder kan du hjælpe med at sørge for, at der følges op på symptomerne og teenageren bliver udredt med det formål at give dit barn de bedst mulige ungdomsår.

Hvilken type behandling anbefaler en allergilæge?

En læge med speciale i allergologi kan rådgive om hvilken type behandling sder egner sig til de symptomer, du oplever. Når det kommer til allergi, findes der tre behandlingsprincipper:

  • Undgå eksponering for allergener
  • Symptomlindring ved hjælp af allergimedicin
  • Årsagsbehandling ved hjælp af allergivaccination

Uanset metoden er målet med behandlingen at højne livskvaliteten ved at sikre en symptomfri og normalt fungerende hverdag, hvor du føler dig sund og rask. Se en læge og find ud af hvilken type behandling, der er den rette for dig.

Få hjælp – og få det bedre

Vi håber, du har fundet den information, du har brug for, og at du er blevet lidt klogere på allergi og hvor du kan få hjælp. Kender du andre, som kæmper med allergi? Så del din viden og informer dem om mulighederne og hvor de kan søge hjælp til at få det bedre.

Ofte stilte spørsmål

Har jeg brug for en henvisning for at bestille tid hos en allergispecialist?

Der findes en række speciallæger med særlig ekspertise i allergi. Alt afhængig af hvilken type allergi, du har, kan det være nødvendigt med en henvisning fra din praktiserende læge. Mens allergologer, dermatologer og lungespecialister kræver en henvisning fra egen læge, kan du bestille stille tid hos en øre-, næse- og halslæge uden henvisning fra egen læge. I søgefunktionen kan du finde listen over øre-, næse- og halslæger.

Hvad laver en allergolog/allergispecialist

En allergispecialist, fx en øre-, næse- og halslæge, allergolog eller en børnelæge er en læge med speciale i allergiske sygdomme. Dermed kan allergilægen bistå den praktiserende læge med udfordrende allergidiagnoser og rådgivning om behandling.

Hvor kan man blive testet for allergi?

Har du mistanke om allergi, kan du kontakte din praktiserende læge eller bestille tid hos en øre-, næse- og halslæge, som kan undersøge dine symptomer og vurdere hvilken allergitest, der kan være relevant for dig.

Hvordan kan man kontrollere, om en person er allergisk over for noget?

Din sygehistorie og symptomer er afgørende for at kunne stille en allergidiagnose. For at understøtte en diagnose kan din læge anbefale, at du tager en allergitest, som undersøger, hvilke allergener du reagerer på.

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.