cross allergy

Krydsallergi

Hvad er krydsallergi?

Når man har krydsallergi, reagerer man på stoffer, som ligner dem, man er allergisk over for.

Det medfører f.eks., at immunsystemet ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer som friske frugter og grøntsager. Ved pollenallergi er det almindeligt at have krydsallergi, og mest almindeligt er det ved birkepollenallergi. Risikoen for krydsallergi øges, hvis man er allergisk over for flere slags pollen f.eks. birk og græs, og hvis man har svær allergi.

Symptomer ved krydsallergi

Det er normalt, at det klør i munden og halsen, samt at læber og tunge hæver, når man spiser bestemte fødevarer. En del får gener såsom, at øjnene og næsen klør og løber. I mere sjældne tilfælde kan mave-tarmbesvær, utilpashed, opkast og nældefeber forekomme. Oftest er der dog tale om milde symptomer, der hurtigt går over. Det skyldes, at de stoffer, som forårsager krydsreaktioner, er hurtigt nedbrydelige i mavesækken og tarmene.

Almindelige krydsreaktioner

Halvdelen af alle, der har birkepollenallergi, har krydsallergi. Det er godt at vide, hvilke krydsallergier der kan opstå i forhold til den type pollen, du er allergisk over for, så du kan undgå at få symptomer. Den mest almindelige krydsreaktion forekommer mellem birkepollen og nødder, æbler og stenfrugter.

Birkepollen Æble, pære, nødder (valnødder, hasselnødder, paranødder, muskatnød), mandel, jordnødder, rå gulerod og kartoffel, jordbær, stenfrugter (blomme, kirsebær, abrikos, fersken, nektarin), kiwi, sojabønner, karry og selleri.
Græspollen Jordnødder, kiwi, melon, rugmel, hvedemel, havre, rug, majs, ris, sojabønner, ærter, tomat, løg.
Gråbynkepollen Selleri, gulerod, fennikel, persille, koriander, sennep.
apples

Tips til at reducere krydsreaktionen ved birkepollenallergi

Krydsreaktionen ved birkepollen plejer at forsvinde, hvis du opvarmer eller tilbereder maden, eftersom det nedbryder de stoffer, som forårsager krydsreaktionen. Æblekage, æblemos, syltetøj og frugtkompotter fungerer oftest godt. Du kan prøve at lægge frugtstykker f.eks. æble, pære eller nektarin i mikroovnen i et minut ved højeste effekt.

Frugtskrællen indeholder oftest mere allergen end selve frugtkødet. En del kan spise æbler og andre frugter, hvis de skræller dem og lader dem ligge i stuetemperatur i et stykke tid. Der er også forskel på forskellige æblesorter; de, som tåles bedre, er Signe Tillisch, Gloster, Jamba og Macoun, mens Golden Delicious og Granny Smith forårsager flere reaktioner.

Desværre hjælper det ikke at opvarme eller tilberede nødder og især hasselnødder; mange reagerer også, når de er tilberedt. Kogte gulerødder og kartofler fungerer næsten altid godt.

Græspollen og krydsreaktioner – tænk på dette

Krydsallergi ved græspollenallergi er  ikke lige så almindeligt som ved birkepollenallergi. Det hjælper desværre ikke at opvarme det, som man reagerer over for, og reaktionerne kan være kraftige. De fleste kan spise hvedemel, når det er tilberedt, men kraftige og alvorlige reaktioner er forekommet, når f.eks. hvedeboller er blevet spist i forbindelse med anstrengelse.

Gråbynkepollen – vær forsigtig med selleri

Omkring 25 procent af dem, der er allergiske over for gråbynke, reagerer også på fødevarer. Hvis du er allergisk over for gråbynke og har reageret på selleri, bør du undgå det helt, da det kan give svære reaktioner. Det hjælper desværre ikke med opvarmning.

ALK lægger et stort arbejde i at gøre allergividenskaben forståelig for alle. Vi anvender opdaterede og troværdige informationskilder, og alt indhold gennemgås af lægefaglige eksperter, inden vi deler det med dig. I samarbejde med ALK-redaktionen tilstræber vores eksperter hele tiden at være præcise, grundige, tydelige og objektive. I vores redaktionelle retningslinjer finder du en præcis beskrivelse af, hvordan dette foregår.