Pollenallergi

Kan du ikke nyde det gode vejr?

Daglige pollental>>

Har du pollenallergi?

Har du problemer med stoppet, kløende eller løbende næse? Nyser du ofte og har kløende eller rindende øjne? Kommer det igen på omtrent samme tidspunkt hvert år? Så kan du have pollenallergi, også kendt som høfeber, allergisk snue eller allergisk rhinitis.

Denne type allergi skyldes, at pollen fra græs, træer eller planter frigives og flyver omkring i den luft, vi indånder.

Nogle mærker kun en lille smule til deres pollenallergi, mens andre har meget store gener både om foråret (frem for alt birkeallergi) og om sommeren (græspollenallergi og gråbynke). Har du symptomer på grund af høfeber, kan du føle dig syg og udmattet, og livskvaliteten kan blive påvirket i pollensæsonen. Hvor store gener du får, beror på, hvor følsom du er over for forskellige pollen.

Dine allergisymptomer kan også være særligt generende på visse tider af dagen, når indholdet af den pollen, du er allergisk over for, er allerhøjest. Selv vejret har en betydning. På en tør, varm og blæsende dag bevæger mere pollen sig rundt i luften.

Her på Pollentjek kan du se de daglige pollental

Pollenallergien kan også forstyrre din nattesøvn, så du føler dig ekstremt træt i løbet af dagen. Den kan påvirke din koncentrationsevne og produktivitet i løbet af arbejdsdagen og få dig til at føle dig uoplagt og til og med syg. Generende allergisymptomer kan også forhindre dig i at mødes med familie og venner udendørs. Mange oplever desuden også, at høfeber påvirker træningen, specielt hvis man opholder sig ude.

Har du så generende allergisymptomer, at hele din tilværelse påvirkes hver dag, er det vigtigt, at du søger hjælp og kontakter din læge eller en allergispecialist. Du bør også tænke på, at ubehandlet allergi, som påvirker både næse og øjne, kan udvikle sig til allergisk astma. Oplever du hoste eller åndenød i pollensæsonen, kan det skyldes, at du er på vej til at udvikle astma på grund af din allergi. Oftest optræder astmasymptomerne de dage, hvor der er flest pollen i luften.

En korrekt diagnose og behandling er vigtig for at få styr på allergien, og hvordan den kan komme til at påvirke dit liv på kort og lang sigt.

Tag vores test og lær mere om, hvad dine allergisymptomer indebærer.

Hvorfor lige mig?

Din pollenallergi skyldes, at din krop har identificeret pollen som noget skadeligt. Selvom pollen ikke er farligt, så overreagerer din krop, hver gang du eksponeres for pollen.

Man kender ikke rigtigt årsagen til, hvorfor en del udvikler allergi mod pollen, men arv har en betydning, og det er almindeligt, at flere i samme familie har pollenallergi.

familie

Pollenallergi er almindeligt, i Danmark lider ca. 20% af alle voksne af pollenallergi, hvilket gør det til en af de mest almindelige allergier. De allerfleste reagerer mest på birke- og græspollen, men også andre træer, gråbynke og planter er årsag til allergiske gener.

Det er mest almindeligt, at børn i skolealderen eller unge voksne begynder at få allergisymptomer over for pollen, hvorefter symptomerne siden aftager med alderen. Som midaldrende og ældre er det mindre almindeligt at have pollenallergi.

Læs mere om pollenallergi hos børn

Benyt dig af pollentallene

De nationale pollental er et værdifuldt og brugbart værktøj for dig, som er pollenallergiker. Pollentallene viser, hvor meget pollen der findes i luften i dit område.

Hvis dine symptomer opstår samtidigt med, at der er store mængder af en bestemt type pollen i luften, så kan der være grund til at mistænke, at det er præcis den type pollen, du er allergisk over for.

Her kan du se dine lokale pollental

Børn i græs
Hvad mener du?
Hvad mener du?
Vil du søge behandling for din allergi i år?
Hvad mener du?
Vil du søge behandling for din allergi i år?
Ja
Nej
Ved ikke

De mest almindelige symptomer på pollenallergi er:

  • Gentagen nysen
  • Stoppet næse, kløende og/eller løbende næse
  • Kløende, rindende og/eller røde øjne
  • Vejrtrækningsbesvær, pibende vejrtrækning eller hoste
  • Træthed

Pollenallergi kan også påvirke din almentilstand, så du føler dig træt og uoplagt i løbet af dagen.

Læs mere allergisymptomer

Dine behandlingsmuligheder

Få styr på din allergi! Målet med din behandling er, at du skal have så få gener som muligt.

Der findes forskellige behandlinger. Nogle fokuserer på at lindre dine symptomer, mens andre er rettet mod at behandle årsagen til din allergi.

Tal med din læge om alternativerne, så I i fællesskab kan beslutte, hvad den bedste behandling for dig er.

Din læge tager hensyn til faktorer, så som hvor alvorlige symptomer du har, hvordan de påvirker dit daglige liv, din almene helbredstilstand og dine forventninger til behandlingen.

Læs mere om allergibehandling

 

Begræns din eksponering over for allergener

Eftersom pollen er luftbårne allergener, er de næsten umulige at undgå, men der er en del, du kan gøre for at mindske din eksponering for pollen.

Læs mere

 

Lindring af dine allergisymptomer

Det kan være, at du har behov for medicin for at lindre dine allergisymptomer. Der findes flere forskellige former for behandling, som giver hurtig lindring. En del af disse er receptpligtige, andre receptfrie. Brug altid det, din læge ordinerer.

Læs mere

 

Behandling af årsagen til din allergi

Allergivaccination eller allergen immunterapi, som det også kaldes, behandler årsagen til din allergi ved at ændre dit immunforsvar, så det ikke reagerer på de stoffer (allergener), som ellers ville udløse allergiske symptomer. Tal med din læge, om denne behandling kan være et alternativ for dig.

Læs mere

Allergi kan føre til astma

Hvis du har pollenallergi, er risikoen for, at du udvikler astma, mange gange større end for dem, der ikke har pollenallergi. Desuden øges risikoen for at få astma, hvis pollenallergien er ubehandlet. Ved gener i luftrøret kan du få hoste og åndenød, som plejer at forværres, når du anstrenger dig. Derfor er det vigtigt, at du søger hjælp og får din allergi udredt, så du får den rigtige behandling så tidligt som muligt.

Begrænser allergi dit liv?

Symptomlindrende medicin kan give hurtig lindring. Men hvis du fortsat har symptomer, og du er nødt til at tage større doser for at begrænse dine gener, så kan du måske have gavn af allergivaccination (allergen immunterapi).

Tal med din læge om, hvilken behandling der er bedst for dig.

Sidst opdateret 14/04/2023